x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Ştiinţă Vine “Katrina” solară

Vine “Katrina” solară

de Sînziana Stancu    |    21 Feb 2011   •   14:10
Vine “Katrina” solară

153041-.jpgÎncă de săptămâna trecută, Soarele ne-a trimis primele “mesaje” că a intrat într-o etapă mai “fierbinte” de activitate. Acestea au fost cele mai puternice mesaje de acest fel din ultimii ani. Acum însă, specialiştii cunoscuţi ca  “meteorologi spaţiali” avertizează că intensa activitate solară ar putea provoca planetei noastre o furtună geomagnetică, pe care au comparat-o sugetiv, în cel mai pesimist scenariu, cu un uragan  “Katrina la nivel global”, scrie Financial Times în ediţia online. Un astfel de “uragan” geomagnetic ar putea provoca planetei noastre pagube estimate de către speciliştii în “politici meteo spaţiale” la 2.000 de miliarde de dolari.

În cadrul întrunirii anuale de la Washington, “American Association for the Advancement of Science”, speciliştii americani, britanici şi suedezi au avertizat că deviza de acum înainte trebuie să fie “Anticipaţi şi pregătiţi-vă!”, deoarece Soarele a intrat într-un maximum de activitate în cadrul actualului ciclu solar, care este
“în întârziere”, următorul maximum fiind anticipat în 2013. Precedentul s-a produs în jurul anului 2000, au mai precizat specialiştii.

O furtună magnetică începe cu o erupţie solară de gaz ultrafierbinte, particulele încărcate electric intrând în atmosfera Pământului după aproximativ 20-30 de ore de la erupţie şi provocând haos electromagnetic. Furtuna solară de săptămâna trecută a fost apreciată ca fiind cea mai mare din 2007 şi până acum, însă relativ mică în termeni istorici, au mai precizat specialiştii. A provocat câteva probleme sistemelor de radiocomunicaţii şi perturbări minore sistemului civil de aviaţie din regiunile nordice, în special.

O furtună mai severă poate întrerupe sistemele comunicaţie prin sateliţi pentru mai multe ore sau să defecteze în întregime unele dintre componentele acestora. La sol, fluctuaţiile magnetice puternice produc căderea liniilor de tensiune, întrerupând reţeaua de curent electric, aşa cum s-a întâmplat, de pildă, în Quebec, în 1989.  “Cea mai mare parte din tehnologia noastră este mult mai vulnerabilă prezent decât era în urmă cu zece ani”, a afirmat specialista Jane Lubcenco, şefa US National Oceanic and Atmospheric Administration.

Dar cea mai intensă furtună solară, ce a ruinat nou-instalata reţea de telegraf, s-a produs în 1859, în cadrul unui alt ciclu solar. O “reeditare” a unei astfel de furtuni la ora actuală s-ar putea traduce prin paralizarea sistemelor de distribuţie ale electricităţii, comunicaţiilor şi informaţiilor din întreaga lume, provocând pagube materiale de aproximativ 2.000 de miliarde de dolari, potrivit estimărilor experţilor.

×