x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Ştiinţă Viteza luminii, depăşită din nou. Un nou test a stabilit că neutrinii merg cu 6 kilometri pe secundă mai repede ca lumina

Viteza luminii, depăşită din nou. Un nou test a stabilit că neutrinii merg cu 6 kilometri pe secundă mai repede ca lumina

de Mediafax    |    18 Noi 2011   •   13:39
Viteza luminii, depăşită din nou. Un nou test a stabilit că neutrinii merg cu 6 kilometri pe secundă mai repede ca lumina

Neutrinii, particule elementare ale materiei, au parut inca o data a fi mai rapizi decat lumina, cu ocazia unor noi teste, realizate pe o distanta de 730 de kilometri intre Elvetia si Italia, au anuntat, vineri, reprezentantii Centre National Français de la Recherche Sientifique (CNRS).

Pentru a incerca sa elimine posibilitatea comiterii unor erori in timpul precedentului experiment, specialistii implicati in experimentul international Opera au folosit un nou fascicul de protoni pentru a produce neutrini, ce au fost trimisi prin scoarta terestra, de la laboratorul CERN din Geneva, in directia laboratorului subteran din Gran Sasso din Italia, informeaza AFP.

"Odata cu noul tip de fascicul produs de acceleratoarele CERN (Centre Européen de Recherches Nucléaires), am putut sa masuram cu precizie timpul de zbor al neutrinilor, analizandu-i unul cate unul", a explicat Dario Autiero, cercetator la Institut de Physique Nucléaire din Lyon, responsabil cu analiza rezultatelor experimentului Opera.

Cu ocazia acestui nou test, inceput la sfarsitul lunii octombrie, 20 de particule neutrino au putut fi detectate la Gran Sasso. Noile masuratori "nu schimba cu nimic concluzia la care s-a ajuns initial, potrivit careia neutrinii par sa ajunga la destinatie mai repede decat ar trebui sa o faca", se precizeaza intr-un comunicat emis de CNRS.

Pe 22 septembrie, echipa Opera a anuntat ca neutrinii au parcurs cei 730 de kilometri depasind usor (cu 6 kilometri / secunda) viteza luminii in vid (aproape 300.000 kilometri/ secunda), considerata pana atunci o "limita de netrecut" in teoria relativitatii formulata de Einstein.

"Cei 20 de neutrini pe care i-am inregistrat au asigurat o precizie comparabila cu cea oferita de celelalte 15.000 de particule pe baza carora a fost facuta masuratoarea noastra initiala", a declarat Autiero, precizand ca analiza a fost de aceasta data "mai simpla".

Impulsurilor protonilor folosite pentru a produce neutrini au fost ultrascurte (trei nanosecunde) si distantate la un interval de 525 de nanosecunde, ceea ce a permis cresterea gradului de precizie al masuratorilor.

Potrivit aceluiasi savant, mai sunt necesare "experimente complementare si masuratori independente" inainte ca "anomalia timpului de zbor" a neutrinilor - adica viteza lor superioara celei a luminii in vid - sa poata fi confirmata sau infirmata.

Daca ea va fi confirmata, aceasta viteza supraluminica ii va obliga pe cercetatori sa regandeasca fizica actuala, inclusiv teoria lui Einstein. Neincrezatori in primele rezultate, savantii au incercat timp de cateva luni sa le verifice, inainte de a anunta, in septembrie, senzationala lor descoperire.

Articolul despre experimentul Opera, in care sunt prezentate rezultatele noului test, poate fi accesat incepand de vineri pe site-ul ArXiv.

Particula neutrino este foarte greu de detectat, deoarece este lipsita de sarcina electrica si traverseaza in general materia fara a se opri in aceasta.

 
 
Mai multe amanunte pe www.3dots.ro

×
Subiecte în articol: neutrino neutrini viteza luminii depasita