Exista riscul ca portiunile critice ale infrastructurii de internet a Statelor Unite sa fie acoperite de apa si deteriorate in urmatorii 15 ani ca urmare a cresterii nivelului oceanului mondial. Este concluzia unui ultim studiu pe aceasta tema elaborat de oamenii de stiinta de la Universitatea din Wisconsin.
"Pericolul direct pentru internetul global il constituie faptul ca toate cablurile optice transoceanice sunt prevazute cu platforme de aterizare, care vor ajunge sub ape in viitorul nu foarte indepartat pe fondul schimbarilor climatice", a spus unul din autorii raportului, profesorul de infomatica Paul Barford.
Analizand harta gloala a infrastructurii fizice a internetului si comparand-o cu estimarilor oficiale privind cresterea nivelului marilor lumii, cercetatorii au putut stabili unde se afla cele mai periculoase aparaturi: la New York, Miami si Seatle.
Barford afirma ca, odata cu ridicarea apelor vor aparea defectiuni in functionarea internetului la nivelul intregii lumi, iar daca respectivele platforme nu sunt mutate in locuri mai inalte, reteaua mondiala se va intrerupe definitiv. Partea buna este ca nu sunt foarte multe asemenea platforme, ceea ce inseamna ca operatiunea de remediere nu va necesita eforturi colosale si fonduri considerabile.
Totusi, oamenii de stiinta trag semnale de alarma, precizand ca in urmatorii 15 ani, numai in Statele Unite, ar putea fi afectate 1.900 kilometri de magistrale si 3.900 kilometri de cabluri optice subterane. Chiar daca sunt rezistente la apa, exista si portiuni mai vulnerabile care, daca nu sunt verificate periodic, se vor deteriora rapid.