x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Ştiinţă Zeus pe Pământ

Zeus pe Pământ

de Anca Aldea    |    14 Feb 2009   •   00:00

Oamenii de ştiinţă susţin că au descoperit locul în care Zeus, puternicul olimpian, a văzut pentru prima dată lumina zilei: pe Pământ.



Cercetătorii de la Universitatea din Pennsylvania (SUA) şi de la Serviciul Arheologic al Greciei confirmă astfel legendarele poveşti despre existenţa lui Zeus şi a semenilor olimpieni. Potrivit profesorului american David Romano, principalul coordonator al săpăturilor, povestea celui mai puternic zeu din Olimp, stăpânul cerului, al oamenilor şi al nemuritorilor, a început pe muntele Lykaion din provincia greacă Arcadia. Aici, într-un altar străvechi situat lângă o zonă sacră numită "temenos", au fost descoperite urme ale unui cult care îl slăvea pe Zeus, respectiv obiecte ritualice care datează de cel puţin trei milenii. Oamenii acelor timpuri trăiau la poalele muntelui, unde, în zilele noastre, au fost descoperite urme de aşezări omeneşti, o pistă de alergare şi un stadion.

Presa de specialitate a tratat subiectul cu rigurozitate. Aceasta este prima dovadă a existenţei lui Zeus, scrie, pe pagina sa de internet, publicaţia LiveScience. "Noile dovezi arată în mod clar faptul că, în vârful muntelui Lykaion, aveau loc, în perioada heladică târzie (în urmă cu 3.300 sau 3.400 de ani), petreceri în care se consumau băuturi", spune profesorul Romano.

Săpăturile au fost efectuate într-un şanţ micuţ de pe versantul sudic al muntelui, într-o zonă pe care istoricii o numesc "Altarul de cenuşă al lui Zeus". Aici, arheologii au găsit peste 50 de vase de băut cu picior şi puţin adânci ("kulix"); un topor în miniatură cu două capete; fragmente de figurine din bronz care reprezintă oameni şi animale; un sigiliu sub formă de lentilă, de 3 centimetri diametru, care datează din perioadă minoană; monede de argint; un braţ al lui Zeus care ţine un fulger din argint; oase arse provenite de la oi şi capre; precum şi fulgurită (o substanţă asemănătoare cu sticla care s-a format după ce un fulger a lovit un sol de tip nisipos. Arheologii nu au reuşit să afle dacă fulgurita s-a format pe acest munte sau a fost adusă aici în onoarea lui Zeus). Obiectele sunt atribuite ceremoniilor rituale ale micenienilor, oameni care au populat Grecia cu aproximaţie între anii 1.000 şi 2.000 î.Hr.

Pe de altă parte, cercetătorii recunosc faptul că altare miceniene ridicate în vârf de munte sunt rare în Grecia. Venerarea puternicului zeu pe muntele Lykaion a căpătat popularitate în timpul Greciei antice. Primele menţionări ale existenţei unei zeităţi numite Zeus datează din secolele al XIII-lea şi al XIV-lea î.Hr..

×
Subiecte în articol: arheo zeus