x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Ştiinţă ZIUA PI. Teoria Numărului PI a schimbat lumea matematicii

ZIUA PI. Teoria Numărului PI a schimbat lumea matematicii

14 Mar 2018   •   07:48
ZIUA PI. Teoria Numărului PI a schimbat lumea matematicii

Ziua Mondială a Numărului Pi, o iniţiativă apărută în Statele Unite pentru a promova matematica în rândul copiilor, s-a transformat în ultimii ani într-un veritabil "Crăciun al tocilarilor", cum e numită de The Guardian. Google sărbătorește ZIUA PI cu un Google Doodle special. Este sărbătorită în lumea întreagă de copii şi de adulţi, prin concursuri inedite, dar şi prin degustări de plăcinte, cuvântul "pie", plâcintă în limba engleză, având o pronunţie similară cu cea a numărului Pi.


ZIUA PI Care este valoarea lui PI

Numărul pi este o constantă matematică a cărei valoare este raportul dintre circumferinţa şi diametrul oricărui cerc, într-un spaţiu euclidian, iar simbolul boldsymbol{pi} a fost propus pentru prima oară de matematicianul galez William Jones, în 1706, şi derivă din abrevierea cuvântului "perimetru".

Valoarea lui Pi este egală aproximativ cu 3,14159, în notaţia zecimală obişnuită, constanta fiind una dintre cele mai importante din matematică şi fizică şi numeroase formule din matematică, inginerie sau alte ştiinţe implică folosirea lui.

Fascinaţia savanţilor pentru numărul Pi provine din faptul că raportul dintre cele mai simple cantităţi măsurabile ale cercului - circumferinţa şi diametrul - produc un număr iraţional, care după virgulă continuă la infinit, generând o secvenţă de zecimale care nu se repetă şi nu formează niciun tipar.

Încercările matematicienilor

De-a lungul timpului, matematicienii au încercat să identifice tot mai multe zecimale ale numărului Pi şi de  la Arhimede, care a descoperit primele două zecimale, în secolul III-lea î.e.n, Pi are în prezent 13,3 trilioane de zecimale cunoscute, acest rezultat fiind anunţat online, în octombrie 2014, de un savant anonim, care foloseşte pe internet pseudonimul Houkouonchi.

Metaforă a matematicii

Pi a devenit un veritabil simbol cultural, o metaforă pentru misterele matematicii, care a inspirat propriul său gen literar, în pilish lungimea cuvintelor dintr-o propoziţie este determinată de zecimalele lui Pi, a fost celebrată şi în muzică,  într-un film regizat de Darren Aronofsky sau de un parfum al Casei Givenchy.

Constanta Pi este şi sursă de inspiraţie pentru competiţii, în cadrul care participanţii trebuie să recite din memorie cât mai multe zecimale ale numărului şi s-au stabilit şi recorduri. Japonezul Akira Haraguchi, în vârstă de 69 de ani, a devenit o legendă între maeştrii memorării, după ce a recitatr în public 111.700 de zecimale ale celebtrului numări Pi, în 16 ore şi 30 de minute. ANTENA 3

×