x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Gadget 1.6 terabytes pe un DVD clasic

1.6 terabytes pe un DVD clasic

21 Mai 2009   •   00:00

O nouă metodă de inscripţionare a informaţiei pe disc este capabilă să mărească de 300 de ori capacitatea de stocare a unui DVD standard .



Dezvoltatorii acestei noi tehnologii, o echipă de cercetare de la  Swinburne University of Technology - Australia, descriu procedura ca fiind un proces de înregistrare optic în cinci dimensiuni ce utilizează ca mediu de inregistrare nanoparticule din aur.

Cercetătorii au speculat comportamentul particular al acestor nanoparticule atunci când ele suportă acţiunea unui fascicul de lumină. Procesul permite, prin modificarea parametrilor fluxului de lumină, adăugarea a încă două dimensiuni: cea spectrală, de culoare şi cea de polarizare.

Prin modificarea lungimii de undă a fasciculului luminos,  cercetătorii au reuşit să înregistreze informaţie diferita pe acelaşi nivel fizic al discului. De asemenea, cantitatea de lumină absorbită de nanoparticule fiind dependentă de polarizarea acestora, s-a reuşit înregistrarea unor niveluri diferite de informaţie pe acelaşi suport fizic, sub diferite unghiuri.

Procesul de înscripţionare nu diferă de cel actual, informaţia fiind înregistrata secvenţial, bit-cu-bit, asigurând astfel o integrare facilă cu tehnologia momentului, cu puncte în minus asupra timpului alocat scrierii-citirii de pe disc.
bbc.co.uk

×
Subiecte în articol: IT