x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Gadget 100 Km pentru 10 milioane de dolari

100 Km pentru 10 milioane de dolari

02 Oct 2004   •   00:00

Desertul Mojave, California. 30 septembrie. Naveta privata SpaceShipOne a depasit bariera celor 100 de kilometri, limita de la care se poate vorbi de spatiu cosmic. Acest zbor cu om la bord, astronautul Mike Melvill, va fi urmat de inca unul, probabil, la 4 octombrie.

ALEXANDRU RADESCU

Daca si acela va depasi cei 100 de kilometri, echipa care a realizat si propulsat SpaceShipOne va castiga premiul de 10 milioane de dolari, rasplata Xprize oferita de fundatia Ansari.

Zborul a fost unul cu probleme, dupa cum se arata intr-un material wired.com. Precis, la un moment dat nava dadea semne ca-si pierde din "stabilitate", parand ca "ar vrea sa se rasuceasca", toate acestea fiind rezolvate de Melvill, astronaut civil in varsta de 62 de ani. Naveta a fost "purtata" (pentru prima parte a zborului) de avionul White Knight, decolarea producandu-se joi dimineata la ora 7:11 (GMT), iar revenirea la sol, la ora 8:34 a.m, in uralele celor peste 3.000 de persoane prezente la fata locului.

Proiectul apartine lui Burt Rutan si a fost realizat de Scales Composite, companie finantata de cofondatorul Microsoft, Paul Allen. Scaled Composites este una dintre cele 24 de echipe inscrise in competitia X Prize. Marele premiu (10 milioane de dolari) va fi acordat companiei sau organizatiei nonguvernamentale care va reusi sa trimita in spatiu (la o altitudine de peste 100 de kilometri) o nava capabila sa transporte trei persoane (sau echivalentul greutatii lor), intr-un rastimp de 3 saptamani.

Fundatia care sponsorizeaza competitia este nonprofit, iar prin acest concurs isi propune sa promoveze dezvoltarea navelor de "turism spatial" cu costuri scazute.

Printre echipele inscrise in concursul Xprize se afla si romanii de la ARCA, autorii rachetei-test Demonstrator 2B care s-a propulsat pana la inaltimea de 1.000 de metri, la 9 septembrie, la Capul Midia.
×
Subiecte în articol: IT