În 2012, Inspectoratul General al Poliţiei Române a întocmit 313 dosare penale pentru piraterie software, 351 de persoane fiind cercetate pentru săvârşirea de infracţiuni de încălcare a drepturilor de autor asupra programelor pentru calculator. Potrivit IGPR, în 126 dosare penale a fost dispusă începerea urmăririi penale. În ceea ce priveşte programele aparţinând membrilor BSA | The Software Alliance, există 17 condamnări în 2012, dintre care 4 condamnări pronunţate împotriva administratorilor unor companii care au utilizat software piratat, iar 12 pentru cazuri de distribuire de programe pentru calculator pirat.
Unul dintre cazurile investigate în 2012 a fost la Timişoara, unde a avut loc o verificare a Serviciului de Investigare a Fraudelor din cadrul IPJ Timiş la nouă puncte de lucru aparţinând companiilor Tossit S.R.L. şi Print 84 S.R.L., având ca obiect de activitate servicii de printare şi fotocopiere. Verificarea a condus la identificarea a 11 computere pe care erau instalate programe în mare parte nelicenţiate, aparţinând companiilor membre BSA Autodesk şi Microsoft. BSA a formulat plângeri penale şi cereri de despăgubiri în numele acestor membri pentru 12.670 euro, inclusiv daune morale. După verificare, cele două companii au intrat în legalitate prin achiziţionarea licenţelor necesare şi, în plus, au fost obligaţi la despăgubiri pentru încălcarea drepturilor de autor de până la momentul controlului, au declarat azi oficiali IGPR, în cadrul unei conferinţe de presă.
În ceea ce priveşte activităţile de distribuire de software neautorizat, compania S.C. Evotrade S.R.L., cu sediul în Oradea şi punct de lucru în Cluj-Napoca, a achiziţionat, în perioada iulie 2011- noiembrie 2012, pachete de Office 2003 Standard Edition incomplete – fără certificat de autenticitate - din Suedia şi le-a comercializat în România, atât prin punctul de lucru din Cluj-Napoca, cât şi online, prin www.evocomputers.ro. Prin revânzarea de software neautorizat, “Evotrade nu doar că s-a expus riscului de investigaţie penală, dar şi-a pus şi clienţii în situaţia de a utiliza programe nelicenţiate corect, faptă care reprezintă infracţiune”.