x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Gadget 2020, lumea robotilor

2020, lumea robotilor

de Cristian Ionita    |    18 Iun 2005   •   00:00
2020, lumea robotilor

Picteaza cu laser, joaca baseball, canta si danseaza, robotii se perfectioneaza si modele noi ies pe banda rulanta.

Organizatorii Prototype Robot Exibition si-au propus sa ne arate cum va arata Pamantul in anul 2020. Indiferent daca ne place sau nu, japonezii spun ca va fi o lume a robotilor.

Daca vreti sa vedeti pe viu o lume scoasa direct din filmele SF, mai aveti o zi la dispozitie sa dati o fuga pana in Japonia. Maine, expozitia robotilor se incheie. Organizatorii au creat un oras al viitorului si l-au populat cu 65 de modele diferite de roboti. Spun ca asa va arata lumea in 2020. Poate nu chiar toata lumea, dar Japonia, in mod sigur. De ce 2020? Pentru ca va mai dura 15 ani pana cand aceste modele vor fi perfectionate si asezate cuminti pe rafturile magazinelor de roboti.

Unii seamana leit cu oamenii, altii picteaza cu laserul, joaca baseball ori urca pe scena in piese de teatru. O alta categorie a fost creata in scopuri mai practice, precum ajutorarea bolnavilor sau salvarea victimelor dezastrelor.

ARTIST. Cooper este un artist. Principala sa indeletnicire este sa graveze chipurile vizitatorilor pe niste prajituri uriase, folosind un creion dotat cu laser. Face chestia asta cat e ziua de lunga fara sa se planga. In primul rand, nu are de ce, pentru ca este compus in mare parte din materiale compozite. In al doilea rand, nu a fost programat sa faca asta.

RAPID. Batting Robot are un sistem video capabil sa proceseze 1.000 de imagini pe secunda - o sensibilitate de 30 de ori mai mare decat a ochiului uman. Il poate face de rusine fara nici o problema pe un jucator profesionist de baseball. Loveste perfect cu o bata mingi care se apropie de el cu viteza de 160 de kilometri pe ora. Poate fi folosit pentru antrenamente sportive sau pentru procesarea informatiilor vizuale care se succed extrem de repede. InterAnimal este un ursulet de dimensiunea unui bebelus care isi misca labele dupa cum ii comanda stapanul sau. Ce si-ar putea dori mai mult un copil?

Repliee Q1 este acoperit cu o substanta ce imita foarte bine pielea umana. Isi misca buzele atunci cand vorbeste, si pieptul, astfel incat pare sa respire. O copie perfecta. Creatorii sai spun ca va veni o vreme cand astfel de roboti ii vor ajuta pe bolnavi sau pe batrani.

Cel mai haios dintre toti este Kinshachi - pestisorul auriu. Inoata precum fratii sai cu solzi si are niste ochi bulbucati, capabili sa monitorizeze starea pilonilor podurilor direct din mijlocul apei. La fel de bine poate pleca la o plimbare prin ocean, pentru a colecta informatii despre bancurile de pesti adevarati.

COSTUM
Hiroshi Kobayashi este profesor la Science University din Tokyo. El a construit un sistem artificial de muschi, pus in miscare cu aer comprimat. Costumul robotic acopera partea superioara a corpului si ii ajuta pe cei care il poarta sa-si miste mainile. Dispozitivul a fost gandit pentru a le asista pe persoanele in varsta sau pe cele care au suferit pareze.

VORBESTE
AIBO, celebrul catel electronic, produs de Sony, a mai trecut printr-o serie de imbunatatiri. Poate "vorbi" cu semenii sai din aceeasi generatie, folosind un limbaj creat special pentru el cu ajutorul tehnologiei Fluid Construction Grammer. Asta il ajuta sa-si exprime bucuria, tristetea sau mania.
×
Subiecte în articol: IT