Compact discul este disponibil pe piaţă din octombrie 1982 şi rămâne, chiar şi în ziua de astăzi, mediul fizic standard pentru comercializarea înregistrărilor audio. Tehnologia care ne permite să stocăm date digitale a fost dezvoltată iniţial pentru fişierele audio. Primul disc optic a apărut în martie 1979, prima unitate fiind produsă într-o fabrică din periferia oraşului Hanovra din Germania, în urma unor înţelegeri între renumitele companii Philips şi Sony.
Lansarea a avut loc după un mare eşec înregistrat de compania Philips în anul 1978, în ceea ce privea tehnologia discului video. Acesta era primul produs care beneficia de tehnologia laser şi unde informaţia stocată putea fi citită fără nici un contact fizic. Testarea şi dezvoltarea produsului începuseră încă din 1969 iar în 1970, compania Philips începe lucrul la ceea ce avea să se numească ALP – Audiolong play – un sistem audio sub forma unui disc, care avea să rivalizeze cu discurile de vinil, profitând însă la maximum de tehnologia laser.
Lou Otters, directorul tehnic al diviziei audio din cadrul companiei, era de părere că noile dimensiuni ale CD-ului trebuiau să fie mai mici decât ale vinilurilor şi că ar trebui să aibă capacitatea de a stoca aproximativ o oră de muzică. În scurt timp, cele două companii, Sony şi Philips, îşi anunţă alianţa în ceea ce priveşte fabricarea şi dezvoltarea noului produs. În privinţa denumirii, cei doi giganţi ai industriei electronice au optat, pe rând, pentru Mini Rack, MiniDisc şi Compact Rack, până când au decis denumirea de Compact Disc, datorita sonorităţii care aducea aminte de succesul casetei audio (Compact Cassette), care la acea vreme costa o adevarată avere, în jur de 1.200 de euro, potrivit siteului destepti.ro.
În 1985, albumul “Brothers in Arms” al celor de la “Dire Straits”, devine primul compact disc vândut în mai bine de un milion de exemplare, fiind, în continuare, cel mai de succes album lansat până în prezent. Primul artist care a făcut tranziţia către compact disc a fost David Bowie (un foarte talentat compozitor şi interpret englez), în februarie 1985. În următorii trei ani, 400 de milioane de CD-uri erau fabricate în peste 50 de firme din întreaga lume. Discurile optice şi variantele lor succesive s-au bucurat, de-a lungul anilor, de un deosebit succes, ajungând ca, până în anul 2007, vânzările să depăşească cifra record de 200 de miliarde de unităţi într-un singur an. Odată cu lansarea mp3-ului, în anul 2000, vânzările de compact discuri au înregistrat o scădere graduală, cu aproximativ 20 de procente.
Citește pe Antena3.ro