x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Gadget 3D pe toate fronturile

3D pe toate fronturile

de Alexandru Radescu    |    05 Dec 2009   •   00:00
3D pe toate fronturile
Sursa foto: /IFA

Filmarea 3D, precum şi vizionarea tridimensională (cu ochelari specifici) sunt tot mai aproape de momentul "invaziei de piaţă". În plus, asistăm la o extindere a tehnologiei 3D în domenii dintre cele mai variate, de la entertainment la sport sau medicină.



Cel mai nou parteneriat în favoarea popularizării tehnologiei 3D, cu un impact masiv pe piaţă, este legat de Campionatul Mondial de Fotbal, ediţia găzduită de Africa de Sud. Ieri, FIFA şi Sony au anunţat parteneriatul pentru drepturile de difuzare ale Cupei Mondiale 2010 în noul format fiind astfel prima Cupă Mondială în 3D. Până la 25 de meciuri din cadrul CM vor fi filmate cu ajutorul camerelor profesionale 3D. Firmele de analiză de piaţă sunt convinse că acest lucru va aduce tehnologia mai aproape de "mass market" şi mai repede decât s-a prevăzut. Consecinţă a acestei ştiri, precum şi urmare a tendinţei ascendente a industriei implicate în dezvoltarea acestei tehnologii, Screen Digest îşi măreşte estimările, prevăzând 13,6 milioane de televizoare cu posibilităţi de redare 3D instalate în întreaga Europă, până în 2013.

"Fenomenul 3D va transforma cu siguranţă felul în care percepem conţinutul tv în propria noastră sufragerie", a declarat Fujio Nishida, Preşedinte Sony Europe. "Divertismentul 3D se va îndrepta nu doar către piaţa televizoarelor, din 2010 urmând a duce acest format şi către alte produse compatibile, precum playere Blu-ray, notebook-uri VAIO şi console PlayStation3", a arătat oficialul companiei japoneze.

PLASMA TV
Unul dintre concurenţii Sony (şi) pe această piaţă este Panasonic care a anunţat o plasmă pentru primăvara anului viitor. Este un model cu ecran de 50 de inci (127 cm) Full HD 3D, care vine la pachet şi cu ochelarii stereoscopici. Ecranul include şi o tehnologie prin care se scade dublarea imaginii, produsă atunci când imaginile pentru ochiul drept şi cel stâng sunt afişate pe rând.

5433-108843-caseta.jpg

Fătul tridimensional şi ecografia de viitor
Utilizând tehnologia care îşi are rădăcinile în filmele 3D, noua aplicaţie Siemens de management al imaginilor "fourSight Workplace" utilizează ochelarii stereoscopici NVIDIA 3D Vision şi soluţia  Quadro FX pentru a crea imaginile 3D-4D ale bebeluşului. Imaginile clinice, obţinute cu sistemul de ultrasunete Acuson S2000 (platformă de imagistică cu ultrasunete) sunt îmbunătăţite cu tehnologia "Amnioscopic Rendering" dezvoltată de Siemens, ce produce imagini foto-realiste ale fătului. În timp ce tehnologiile convenţionale de imagistică 3D cu ultrasunete folosesc monitoare 2D pentru a evalua imagini 3D, utilizând tehnologia Vision, medicii şi părinţii pot experimenta imagini într-o lume cu adevărat 3D, îmbunătăţind experienţa imagisticii cu ultrasunete. Experienţa a fost demonstrată într-o conferinţă a Societăţii Nord Americane de Radiologie staţie de lucru Dell Precision T5500, cu unitate de procesare vizuală profesională Quadro FX 3800, iar vizualizarea s-a făcut pe un monitor LCD cu capacităţi 3D (Samsung 2233RZ de 22 de inci) - şi ochelarii stereoscopici NVIDIA.

×
Subiecte în articol: IT