x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Gadget 3G la munte, mare, în salină

3G la munte, mare, în salină

de Alexandru Radescu    |    29 Apr 2010   •   00:00

În lipsă de altceva, operatorii mobili au dezlănţuit în ultimul timp o adevărată întrecere în dezvoltarea reţelei 3G, extinzând acoperirea broadband wireless şi apăsând pe acceleraţie în ceea ce înseamnă viteza de transfer a datelor. "În lipsă de altceva", pentru că nu este altceva mai important pentru viitorul business-ului telecom.



Miza este internetul de mare viteză şi fără fir, "platforma" pe care se înrădăcinează atât economie globală, cât şi educaţie sau... (tele)medicină. Am fost martori, în ultima săptămână, la o intensificare a exploatării 3G-lui cu salt (comercial) de până la 21,6 Mbps (Vodafone şi Cosmote) şi 14,4 Mbps din partea Orange (din luna mai). Să precizăm totuşi că la Cosmote este în primul rând integrarea reţelei Zapp 3G, în urma achiziţiei operatorului, proces anunţat în vara anului trecut.

Un factor important în accelerarea acoperirii naţionale cu telefonie de generaţia a 3-a l-a constituit liberalizarea spectrului GSM, o iniţiativă a Comisiei Europene perfectată şi în România de arbitrul pieţei telecom, ANCOM. În fapt, este vorba despre posibilitatea de a oferi servicii de date 3G pe frecvenţele 900/1.800 MHz, benzi folosite până în prezent de GSM în special pentru servicii de voce, dar fără să afecteze acest tip de trafic.

Operatorul Vodafone este primul care abordează această oportunitate, banda de 900 MHz permiţând acoperirea cu servicii 3G pentru suprafeţe mari de teren, fiind astfel potrivită pentru mediul rural, unde distanţa între antenele de transmisiuni este mare.

La începutul lui aprilie, Vodafone România anunţa extinderea ariei de acoperire a reţelei HSPA+ (21,6 Mbps download, 5,7 Mbps upload) într-un număr de 15 noi localităţi în plus faţă de Bucureşti. Noile servicii broadband sunt disponibile prin abonamentul Internet Nelimitat Profesional, cu trafic iniţial lunar de 16 GB, la tariful de 26,99 euro/lună (TVA inclusă). De ieri, acoperirea 3G cu viteze de până la 7,2 Mbps s-a extins la nivel naţional (peste 12.150 de localităţi). Noua acoperire este susţinută şi de servicii prepaid (SIM şi modem), prin oferte care încep de la 5 euro credit.

Cosmote a lansat săptămâna trecută serviciile 3G în 11 oraşe şi alte aproximativ "300 de localităţi". Cu un abonament Connect 3G se oferă, de exemplu, 5GB trafic la 11,9 euro, cu viteze de până la 21,6 Mbps. Există în noua ofertă şi abonamente EVDO care încep de la 7,99 euro/lună şi permit clientului un trafic de 2 GB la viteze de descărcare de până la 3,1 Mbps.

Pe lângă serviciile broadband UMTS şi EVDO, operatorul mai oferă în prezent şi servicii CDMA (până la 3,1 Mbps) şi EDGE (236 kbps). Cele 11 oraşe cu acoperire 3G sunt Bucureşti, Iaşi, Cluj-Napoca, Timişoara, Constanţa, Galaţi, Craiova, Braşov, Moineşti, Olteniţa şi Orăştie.

Orange a anunţat zilele trecute că măreşte, din 3 mai, viteza de transfer a datelor până la 14,4 Mbps, disponibilă în Bucureşti, Bacău, Braşov, Cluj-Napoca, Constanţa, Craiova, Galaţi, Iaşi, Oradea, Ploieşti şi Timişoara.

×
Subiecte în articol: telecom