x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Gadget 50 de ani de la inventarea telefonului mobil. Apelul inventatorului către noile generații: "Şi-au pierdut minţile"

50 de ani de la inventarea telefonului mobil. Apelul inventatorului către noile generații: "Şi-au pierdut minţile"

de Redacția Jurnalul    |    03 Apr 2023   •   09:30
50 de ani de la inventarea telefonului mobil. Apelul inventatorului către noile generații: "Şi-au pierdut minţile"

Inventatorul smarthone-ului atrage atenția asupra faptului că oamenii petrec prea mult timp cu ochii în ecran. "Ridicați-vă privirea din telefoane!", spune Martin Cooper.

"Sunt devastat să văd oameni trecând strada uitându-se în telefoanele mobile. Şi-au pierdut minţile. Dar atunci când câteva persoane vor fi lovite de maşini, vor înţelege", afirmă acesta, citat de AFP.

Supranumit "părintele telefonului mobilului", el are 94 de ani și încă lucrează. Poartă la mână un ceas inteligent Apple și deține ultimul model de iPhone. Navighează pe internet cu ușurință, verificându-și emailurile ori accesându-și aplicația care îi reglează aparatul auditiv. Cu toate acestea, el recunoaște "N-o să fiu niciodată capabil să-mi dau seama cum să folosesc un telefon mobil aşa cum fac nepoţii şi strănepoţii mei".

Martin Cooper a inventat telefonul mobil în urmă cu 50 de ani, pe 3 aprilie 1973, dar pe atunci acesta era greu și semăna cu o cărămidă. Lucra atunci pentru Motorola, companie  care a investit milioane de dolari pentru a întrece un alt gigant american Bell System, care a venit cu ideea telefonului mobil după al Doilea Război Mondial iar în anii 1960 a instalat telefoane în mașini.

Echipacondusă de Martin Cooper a reușit să dezvolte mobilul DynaTAC.

"Cântărea peste un kilogram, iar bateria sa făcea posibilă menţinerea unei conversaţii timp de aproximativ 25 de minute. Dar asta nu era o problemă, deoarece aparatul era atât de greu încât nu puteai să-l ţii ridicat timp de 25 de minute", povestește inginerul.

Dar primul apel realizat de acesta a fost chiar la rivalul Bell System, Joel Engel.

"I-am spus: Joel, Martin Cooper aici. Vorbesc cu tine de pe telefonul mobil. Dar un mobil adevărat, personal, portabil, de ţinut în mână. S-a făcut linişte la celălalt capăt al firului. Cred că strângea din dinţi", își amintește Cooper.

Primele telefoane mobile erau vândute pentru circa 5.000 de dolari iar primii care le-au dorit au fost agenții imobiliari.
"Astăzi, mobilul a devenit o extensie a persoanei, poate face mult mai mult. Iar acesta este doar începutul, abia începem să înţelegem de ce este capabil. În viitor, ne putem aştepta ca mobilul să revoluţioneze educaţia, sănătatea. Ştiu că sună de parcă exagerez, dar să ştiţi că într-o generaţie sau două vom învinge boala", spune inventatorul, care crede că acesta va reuși, la un moment dat, să detecteze bolile înainte de simptome prin conectarea la senzorii corporali. 

El mai crede că "fiecare generaţie va fi mai inteligentă. Va învăţa să folosească smartphone-urile mai eficient. Mai devreme sau mai târziu, oamenii întotdeauna merg mai departe", spune acesta.

×
Subiecte în articol: smartphone mobil telefon martin cooper