x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Gadget 54% din români nu au folosit internetul!

54% din români nu au folosit internetul!

de Alexandru Radescu    |    11 Iul 2011   •   15:37
54% din români nu au folosit internetul!

De multi ani, Romania are strategii de informatizare, de digitalizare, 'toaca' milioane de euro si, fatalitate, este codasa Europei cand vine voba despre contactul cu e-realitatea, la nivel local sau regional.

Prezenta ieri la Bucuresti in contextul Agendei Digitale UE, Neelie Kroes (foto), comisar european, a aratat cu degetul catre neputintele autoritatilor, constatand inapoierea in care se afla tara noastra. 'Faptul ca 54% din populatia Romaniei nu a utilizat niciodata in­ter­netul este inacceptabil. La nivel european, media populatiei care nu fo­loseste internetul este de 26% (...). In­ternetul este important, nu doar din punct de vedere economic, ci si social.' Conform statisticilor UE, in 2009, procentul populatiei din Ro­ma­nia care nu folosise internetul era de 63%.

La prezidiu alaturi de Kroes, vicepresedintele Comisiei Europene responsabil pentru Agenda Digitala, ministrul Comunicatiilor, Valerian Vreme, era 'condamnat' la un calendar de informatizare si digitalizare care aducea aminte de 'cincinalele' unei epoci apuse.

'Avem prevazuta cresterea ratei de acces la internet la peste 92% pana in 2015 si vom acoperi cel putin 90% din cele 3.648 de «zone albe» (zone in care populatia nu are acces la internet – n.r.). Agenda Digitala a inceput sa prinda contur', a precizat mi­nistrul Vreme. Optimismul ministrului Vreme se bazeaza pe proiectul 'Strategia Nationala de broadband': finantarea retelei de acces in banda larga la internet in zonele neacoperite de operatori, fonduri de 82 de mi­lioane de euro.

'Forma finala a proiectului a fost agreata de reprezentantii Comisiei Europene. Contractul, unul major pentru Romania, va fi semnat in noiembrie si va fi implementat in termen de 24 de luni. Ministerul va fi proprietarul retelei, dar nu va fi si operatorul acesteia. Reteaua va fi concesionata operatorilor, in functie de prevederile legislatiei', a declarat recent Vreme.

In luna martie a acestui an, Gallup a prezentat datele unei cercetari de piata, pe segmentul comunicatiilor electronice, la cererea Autoritatii de Reglementare in Comunicatii. Din sondaj a reiesit ca in 48% din totalul gospodariilor romanesti nu exista calculator, iar 56% din gospodarii nu dispun de acces la internet.

Tot ieri, Neelie Kroes a fost primi­ta de presedintele Basescu, acesta spunandu-i ca Romania a luat cu un an inaintea altor tari europene ma­su­rile necesare pentru combaterea crizei economice. 'Ne-am uitat la ce s-a intamplat in alte tari euro­pe­ne si am inceput sa ne felicitam ca am luat aceleasi masuri cu un an mai inainte. Desigur, nimeni nu recu­noas­te, dar va veni si vremea asta. Este clar ca perioada in care cresterea putea fi generata strict prin consum a trecut. Povestea cu cresterea consumului pentru a genera cresterea PIB este istorie', a adaugat Basescu.

×