x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Gadget A crescut pirateria pe net

A crescut pirateria pe net

de Jurnalul National    |    14 Feb 2008   •   00:00
A crescut pirateria pe net

Pirateria din România a cau­zat anul trecut pierderi de 95 de milioane de dolari, cu 26% mai mult decât în 2006.

Pirateria din România a cau­zat anul trecut pierderi de 95 de milioane de dolari, cu 26% mai mult decât în 2006. Cea mai mare parte, circa 80 de milioane de dolari, sunt pierderi cauzate de utilizarea ilegală a aplicaţiilor de afa­ce­ri, domeniu în care rata pi­ra­te­riei a fost de 70% anul trecut. Alianţa Internaţională a Pro­prietăţii Intelectuale (IIPA) a publicat raportul a­nual “Special 301‘‘, care anali­zea­ză pirateria în 51 de ţări/teritorii. Raportul re­co­man­dă autorităţilor ame­ricane să menţină România pe lista statelor monitorizate în privinţa protecţiei drepturilor de autor. 

 

PIRAŢI PE NET. IIPA atrage atenţia asupra creş­terii accentuate a pirateriei pe internet înregistrate în România, tot mai mulţi utilizatori folosind protocolul de conectare directă între calculatoare, peer-to-peer(P2P). În urma monitorizării transferurilor de date prin protocoalele P2P BitTorent şi eDonkey s-a observat că un joc a fost transferat la nivel mondial de aproximativ 10.000 de ori în doar opt zile de la lansarea oficială.

În România a scăzut în schimb vânzarea ilegală de software, muzică şi filme stocate pe discuri optice. IIPA apreciază că în România sunt peste 400 de locaţii în care se găsesc, în mod regulat, discuri piratate. Pirateria discurilor DVD a atins anul trecut, la nivel mondial, o rată de peste 80% din totalul vânzărilor ilegale de produse audiovizuale. În domeniul aplicaţiilor software de divertisment a fost consemnată o rată a pirateriei de 89%, faţă de 77% în 2006.

×
Subiecte în articol: IT