x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Gadget Acceleratoare Web

Acceleratoare Web

22 Mai 2007   •   00:00

Există foarte multe programe care promit o mărire a vitezei de download cu peste 600%, numai instalăndu-le. In realitate, tot ce primeşti e incă un program care stă activ in memorie şi consumă resurse şi lărgime de bandă pentru update-urile proprii. Dar din cănd in cănd mai răsar şi căteva programe care mai fac şi căte puţin din ce spun.

Unele cresc viteza de navigare pe internet, altele doar consumă resurse

Există foarte multe programe care promit o mărire a vitezei de download cu peste 600%, numai instalăndu-le. In realitate, tot ce primeşti e incă un program care stă activ in memorie şi consumă resurse şi lărgime de bandă pentru update-urile proprii. Dar din cănd in cănd mai răsar şi căteva programe care mai fac şi căte puţin din ce spun.

Dacă cineva ar fi reuşit să lanseze un program de accelerare web care să dea şi rezultate, cu siguranţă Google ar fi acela. Deşi nu este perfect, Google Web Accelerator reuşeşte să mai taie căteva milisecunde din timpul de incărcare a paginilor web.

Micşorarea timpului de incărcare a paginilor folosind GWA se datorează faptului că progrămelul monitorizează toate paginile pe care le accesează utilizatorul şi incarcă in fundal toate link-urile disponibile pe site, dănd impresia de accelerare la următorul click, pagina fiind deja incărcată. O problemă pe care totuşi o ridică acest principiu este in cazul administratorilor de site-uri care şi-au programat panoul de administrare folosind link-uri. Acest progrămel poate crea haos odată rulat in meniul principal de administrare. Deoarece acesta ignoră alertele javascript de genul "Chiar doreşti să ştergi această pagină/ştire?", progrămelul se poate apuca să dea click pe butoane sau link-uri intitulate "Şterge pagina" sau "Şterge intreaga bază de date", ignorănd mesajele de avertizare lansate de site. Dar dacă nu ai de gănd să administrezi un site, nu trebuie să-ţi faci probleme.

Interfaţa acestui program se rezumă la o iconiţă in system tray cu un meniu contextual format din patru opţiuni, din care una este Help. Pentru a vedea statistici detaliate despre timpul salvat de Google Web Accelerator poţi accesa Performance Data, unde vei găsi afişate numărul de pagini accesate folosind GWA, timpul estimat de incărcare fără GWA şi timpul de incărcare cu Google Web Accelerator. Pentru a configura programul, nu trebuie decăt să accesezi Preferences din acelaşi meniul contextual.

Se pare că Google s-a chinuit destul de mult să lanseze un program cu o interfaţă căt mai simplu de utilizat, şi la un anumit nivel este perfect pentru navigarea zilnică. Dar, pentru cei care vor să ştie ce face programul şi cănd o face, va fi mai greu, deoarece singurele opţiuni din Preferences sunt posibilitatea de a descărca in avans link-urile (infama opţiune cu două tăişuri explicată mai sus) şi căt de frecvent va căuta versiuni noi ale paginilor salvate pe harddisk, stocarea paginilor pe discul local fiind o altă metodă de a accelera afişarea paginilor web.

Webaccelerator este unul dintre acele programe care nu-ţi indică in nici un fel că funcţionează sau că cel puţin incearcă să iţi imbunătăţească in vreun fel viteza la internet. Singurul lucru care indică vreo accelerare a vitezei este opţiunea High Web Acceleration din meniul contextual, opţiune pe care trebuie să o credem pe cuvănt, chiar dacă acea accelerare nu se simte neapărat. Probabil, producătorii au mizat şi pe un efect Placebo.

Un lucru care iţi imbunătăţeşte vizibil viteza de navigare este meniul de scurtături predefinite care iţi dau posibilitatea de a accesa rapid o listă destul de impresionantă de site-uri de ştiri şi de a accesa cei mai populari provideri de adrese e-mail. Iar dacă ai Outlook-ul configurat şi incă nu ai o tastatură cu buton special de E-mail, atunci Compose New E-mail este noul tău shortcut preferat.

Deşi nu accelerează internetul in modul in care am crede prima dată, progrămelul are totuşi nişte opţiuni pe care le-am găsit chiar utile. Cu un singur click, programul poate aranja ferestrele active intr-o grilă full-screen, putănd fi selectate apoi cu o singură apăsare de buton, funcţie asemănătoare cu cea a browserului web Safari.

×
Subiecte în articol: test software