x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Gadget Accelerator inaugurat

Accelerator inaugurat

25 Oct 2008   •   00:00

Autorităţile Agenţiei europene pentru cercetare nucleară (CERN) s-au ţinut de cuvânt şi au inaugurat, la 21 octombrie, acceleratorul de particule Large Hadron Collider (LHC), aflat într-un tunel la 100 de metri sub oraşul elveţian Geneva.

Patruzeci de ţări şi-au trimis la Geneva miniştrii Educaţiei şi alţi reprezentanţi ai guvernelor, pentru a lua parte la inaugurarea acestei “minuni a tehnologiei”, după cum a apreciat Robert Aymar, directorul general al CERN. Sistemul LHC, care a costat peste 3,76 miliarde de euro şi a cărei construcţie a durat peste 12 ani, a fost oprit la doar câteva zile de la punerea în funcţiune, ca urmare a mai multor disfuncţionalităţi succesive. Acceleratorul a trecut prin “momente de compănă” în septembrie, după ce un transformator electronic s-a dereglat. Apoi, un alt incident avea să arunce într-o lumină proastă acceleratorul de particule – este vorba despre un incident intervenit în timpul unui test de alimentare, în a opta şi ultima parte a circuitului, care trebuia verificată. “O conexiune electrică defectuoasă” între două superconductoare a determinat o scurgere de heliu, gaz destinat menţinerii în cadrul circuitului a unei temperaturi apropiate de zero absolut (-271,3 grade), a declarat un oficial de la CERN. În timpul inaugurării, cei prezenţi la ceremonie au aflat că LHC are mai multe obiective de îndeplinit, dar misiunea sa cea mai importantă este să recreeze condiţiile de energie intense din primele momente de existenţă a Universului, după Big Bang, care a avut loc în urmă cu 13,7 miliarde de ani.

TARE CA FIERUL, IUTE CA OŢELUL!
Laboratoarele americane din Florida lucrează la crearea unei hârtii nanotehnologice care ar putea revoluţiona totul, de la aviaţie până la laptop-uri, informează Discover Magazine. Un material format din mai multe straturi din aceasta hârtie foarte puternică ar putea ajuta la constuirea de avioane şi maşini mai uşoare. Tot un astfel de material ar putea fi supus unei sarcini electrice şi folosit pentru iluminarea monitoarelor de calculatoare sau a ecranelor televizoarelor. Un material format din mai multe straturi de hârtie nanotehnologică este de zece ori mai uşor şi de cinci sute de ori mai puternic şi mai rezistent decât oţelul. Spre deosebire de alte materiale mixte acesta are si proprietatea de conductor de energie electrică asemeni cuprului şi siliconului.

MIROSURI CAPTATE ARTIFICIAL
Biologii de la Universitatea Lancaster din Marea Britanie au demonstrat că “nasul electronic” poate descoperi plantele bolnave sau deteriorate, se arată în ediţia online a publicaţiei NewScientist. Cercetătorii au cultivat castraveţi, ardei şi roşii într-o seră în care au introdus ulterior omizi de tutun şi păienjeni. Rezultatele obţinute în urma testării unui dispozitiv “nas electronic” au arătat că acest dispozitiv nu numai că poate distinge aroma proastpătă a unei plante sănătoase ci, surprinzător, poate să deosebească, în funcţie de miros, dacă o plantă a fost distrusă de păienjeni, de omizi sau de mâna omului. Oamenii de ştiinţă încearcă în prezent să identifice modalităţile de îmbunătăţire a sensibilităţii percepţiei acestui dispozitiv, deoarece utilizarea acestui nas electronic poate da o mână de ajutor foarte importantă în creşterea plantelor.

SPUNE-I CE SĂ FACĂ
Companiile de electronice încearcă să introducă cel mai puternic dispozitiv în cea mai micuţă cutie. În acelaşi timp, vor ca dispozitivul lor să poată îndeplini o gamă cât mai largă de comenzi. Atunci ei se confruntă cu problema spaţiului pentru butoane, aşa că AT&T, unul din liderii de pe piaţa telecomunicaţiilor oferă soluţia comenzilor vocale. Desigur posibilitatea comandării vocale este prezentă la telefonele mobile, care pot îndeplini prin această metodă sarcini simple, cum ar fi accesarea unui anumit contact din agendă, însă AT&T încearcă să ducă tehnologia atât de departe încât să te poţi baza că telefonul tău mobil îţi poate comanda prânzul daca tu îi ceri asta. Sistemul de recunoaştere a vocii şi de preluare a comenzilor vocale nu va fi aplicat doar la telefonele mobile, ci şi la alte electronice. Vei putea de exemplu să te relaxezi în faţa televizorului în timp ce telecomanda ta îţi va căuta programul preferat. 

TERAPIE CU CÂMP MAGNETIC
În Statele Unite a fost aprobată metoda de stimulare magnetică transcranială (TMS) ca posibil tratament pentru migrene, depresii, atacuri de cord sau chiar trezire din comă a pacienţilor adulţi care nu reacţionează la medicaţie, scrie NewScientist. Metoda de stimulare magnetică transcranială implică înfăşurarea unei spirale electromagnetice în jurul capului, utilizată pentru stimularea ţesutului nervos subiacent. Prin schimbarea rapidă a câmpurilor magnetice se induce un curent electric, de intensitate scăzută, care stimulează sau inhibă celulele nervoase, determinând o comunicare mai uşoară sau, dimpotrivă, mai îngreunată între acestea. În cadrul ultimului experiment efectuat cu dispozitivele TMS, mai mult de jumătate dintre pacienţii suferinzi de depresie au manifestat o îmbunătăţire a simptomelor.

×
Subiecte în articol: tehno