x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Gadget Acceleratorul de particule al CERN ar putea fi repornit mâine

Acceleratorul de particule al CERN ar putea fi repornit mâine

20 Noi 2009   •   00:00

Cel mai mare accelerator de particule din lume (LHC), de la Centrul european pentru cercetare nucleară (CERN), ar putea fi repornit sâmbătă dimineaţă, potrivit purtătorului de cuvânt James Gillies.

Acceleratorul ar urma să fie pornit "cel mai probabil sâmbătă dimineaţă", conform declaraţiilor lui James Gillies, purtătorul de cuvânt al CERN. "În prezent, nu am anunţat o dată precisă pentru lansare, dar ne-am fixat obiectivele", a precizat acesta. LHC va fi repornit la peste un an de la producerea a opriri succesive, la câteva zile de la inaugurarea oficială a acestuia, în septembrie 2008.

Prima a avut loc la 48 de ore după lansarea acceleratorului, în timp ce cea de-a doua, foarte gravă, a provocat distrugerea a 53 de magneţi, care au necesitat reparare sau înlocuire. În plus, noi sisteme de securitate au fost instalate de-a lungul acestui cilindru de 27 de kilometri, aflat la o adâncime de 100 de metri sub pământ, de o parte şi de alta a frontierei franco-elveţiene, în apropiere de oraşul Geneva.

Construirea acestui accelerator de o precizie de neegalat a necesitat peste 12 ani, mobilizând peste 7.000 de fizicieni şi investiţii de circa 3,76 miliarde de euro. Acceleratorul de particule ar putea permite cercetătorilor să afle compoziţia universului.

×
Subiecte în articol: IT