x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Gadget Acord final în UE asupra introducerii încărcătoarelor universale pentru dispozitivele mobile

Acord final în UE asupra introducerii încărcătoarelor universale pentru dispozitivele mobile

24 Oct 2022   •   14:55
Acord final în UE asupra introducerii încărcătoarelor universale pentru dispozitivele mobile

Statele UE și-au dat acordul final asupra definitiv asupra încărcătoarelor mobile standard pentru smartphone-uri și alte dispozitive electronice începând din 2024, transmite dpa.

"Nu va mai fi nevoie să se cumpere un încărcător diferit de fiecare dată când se achiziţionează un nou telefon mobil sau un dispozitiv similar", anunță Consiiul UE. 

Decizia finală a fost luată de miniștrii mediului din blocul comunitar, în urma votului din Parlamentului European. 

Astfel, încărcătoarele USB-C va fi universal pentru toate dispozitivele mobile, respectiv telefoane, tablete, căști, boxe portabile, camere digitale. Totodată, acestea pot fi achiziționate separat. 
"A avea un încărcător care se potriveşte cu mai multe dispozitive va permite economisirea de bani şi timp, şi va contribui la reducerea deşeurilor electronice", a spus Jozef Síkela, ministrul Industriei din Cehia,  care deţine preşedinţia semestrială a Consiliului UE.

Estimările Comisiei Europene arată că doar deșeurile de încărcătoare se ridică la circa 11.000 de tone anual.

Anterior, Parlamentul European a decis obligativitatea încărcătoarelor de tip USB-C pentru toate dispozitivele mobile din Europa până la sfârșitul anului 2024, scrie AFP.

Astfel că toate tabletele, camerele digitale, smartphone-urile din UE vor acea același timp de încărcătoare USB-C. Din anul 2026 acestea vor fi necesare și pentru laptopuri.

"Încărcătorul comun va deveni, în sfârşit, o realitate în Europa. Am aşteptat peste zece ani adoptarea acestor norme, dar putem, în cele din urmă, să lăsăm în urmă multitudinea de încărcătoare. Această lege este adaptată exigenţelor viitorului permite dezvoltarea unor soluţii inovatoare de încărcare în viitor şi va aduce beneficii tuturor, de la consumatori frustraţi la mediul nostru vulnerabil. Trăim vremuri dificile pentru politică, dar am demonstrat că UE are în continuare idei şi soluţii pentru a îmbunătăţi vieţile a milioane de oameni din Europa şi pentru a inspira alte părţi ale lumii să îi urmeze exemplul", se arată în raportorul Parlamentului.

Directiva a fost adoptată în legislativul european cu 602 voturi pentru, 13 împotrivă şi 8 abţineri. Decizia survine pentru reducerea deșeurilor electronice. 

Prin urmare, toate dispozitivele electronice, indiferent de producător, care funcţionează cu o putere de alimentare de până la 100 de waţi vor avea același tip de încărcător USB-C și aceeași viteză de încărcare. 

Etichete speciale vor informa consumatorii despre caracteristicile de încărcare ale noilor dispozitive. 

Se estimează că măsura îi va ajuta pe consumatori să economisează până la 250 de milioane de euro pe an la achiziţiile de încărcătoare. În UE încărcătoarele aruncate şi neutilizate reprezintă circa 11.000 de tone de deşeuri electronice pe an.

Directiva a urma să fie aprobată de Consiliul European și publicată în Jurnalul Oficial al UE și va intra în vigoare la 20 de zile de la data publicării. Statele UE vor avea termen 12 luni pentru a transpune normele în legislaţia naţională şi alte 12 luni după sfârşitul perioadei de transpunere pentru a le aplica. Noile norme nu se aplică produselor electronice introduse pe piaţă înainte de data aplicării. 

×