Protestele “anti ACTA' se intind dintr-o tara in alta, iar unele state europene au anuntat deja ca suspenda ratificarea acestui controversat tratat international care aduce grave atingeri drepturilor omului sub masca “combaterii pirateriei online'.
Helena Drnovsek Zorko, ambasadoarea care a semnat ACTA la Tokyo, din partea Sloveniei, a demonstrat “mustrari de constiinta' si a publicat o scrisoare in care isi cere scuze (http://metinalista.si/why-i-signed-acta/)
'..Pur si simplu, nu am conectat in mod clar acordul pe care am fost instruit sa-l semnez cu faptul ca, in conformitate cu propriile mele convingeri civice, limiteaza si ingradeste libertatea de a naviga in cea mai mare si semnificativa retea din istoria Umanitatii , si, astfel, limiteaza in special viitorul copiilor nostri.
Mai intai mi-am cerut fata de copiii mei (...) Vreau sa-mi cer scuze pentru ca mi-am indeplinit insarcinarile oficiale, dar nu si pe cele civice. Nu stiu ce optiuni as fi avut ca sa nu semnez tratatul, dar as fi putut incerca. Nu am facut-o.'
Mai mult, ambasadoarea slovena i-a indemnat pe cei care au iesit sa protesteze pe strazile din Liubliana sa o faca si in numele ei.
Ieri, prim-ministru al Cehiei, Petr Necas, a anuntat ca guvernul sau suspenda procesul de ratificare a controversatului acord international ACTA (Tratatul Comercial Anti-Contrafacere). Cabinetul “nu poate accepta o situatie in care libertatile fundamentale si accesul liber la informatii ar fi amentitate', a declarat azi Necas, citat de agentia CTK.
Cehia, alaturi de alte 22 de state europene, inclusiv Romania, a semnat la Tokyo, pe 26 ianuarie, tratatul ACTA, care include si combarea pirateriei digitale. Ratificarea ACTA de catre Parlamentul European ar arunca utilizatorii de internet la cheremul organizatiilor care pretind ca detin drepturi de autor (in special din zona muzica si film), vor fi presiuni aberante la adresa furnizorilor de internet si controale fara mandat judecatoresc.
In urma presiunilor societatii civile, dar si a atacurilor hackerilor, Polonia a anuntat de asemenea, o “inghetare' a procesului de ratificare ACTA . “Consider ca argumentele pentru oprirea ratificarii sunt justificate', a declarat prim-ministrul Poloniei Donald Tusk.
Vezi si: Exista speranta: Cehia si Polonia suspenda ratificarea ACTA