x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Gadget ANCOM: O nouă licenţă 3G, licitaţia pentru licenţa WiMAX se reia

ANCOM: O nouă licenţă 3G, licitaţia pentru licenţa WiMAX se reia

de Cristian Ionescu    |    09 Apr 2009   •   00:00

Creşterea conexiunilor de acces la internet în bandă largă este principala prioritate a mandatului noului preşedintele ANCOM, Cătălin Marinescu, acesta declarând că Autoritatea va relansa cât mai curând licitaţia pentru licenţa WiMAX şi va încerca să extindă aria de furnizare a serviciilor 3G.

"În secolul vitezei şi al informaţiei, o conexiune la internet de viteză mare şi la costuri rezonabile nu trebuie să fie un lux, ci o necesitate de interes public. De aceea, principala prioritate a mandatului meu este creşterea penetrării broadband în România", a spus Marinescu.

Rata de penetrare a conexiunilor de acces în bandă largă la internet în România este la jumătatea mediei înregistrate în Uniunea Europeană. Preşedintele ANCOM a afirmat că intenţionează să continue multe dintre proiectele aflate în derulare şi că va face tot ce este necesar pentru a asigura stabilitatea instituţiei şi echilibrul între interesele utilizatorilor şi cele ale furnizorilor din piaţa de comunicaţii.

Pentru îndeplinirea principalului obiectiv al mandatului său, şi anume creşterea numărului de conexiuni la internet în bandă largă, preşedintele ANCOM îşi propune relansarea în cel mai scurt timp a licitaţiei pentru licenţele WiMAX şi finalizarea deciziei privind furnizarea serviciilor 3G în banda de 900-1.800 MHz.

În acest context, Cosmote România, care deţine licenţe de telecomunicaţii în benzile de 900 MHz şi 1.800 MHz, va putea să furnizeze servicii de telecomunicaţii 3G.

"În cel mult două luni actul normativ care reglementează WiMAX va fi modificat şi, până la finele anului, va fi reluată licitaţia", a spus şeful ANCOM. "De asemenea, va fi evaluată şi posibilitatea de a stimula operatorii să extindă aria de furnizare a serviciilor 3G în cadrul licenţelor existente şi reorganizarea împreună cu aceştia a benzii 3G în scopul creării condiţiilor pentru acordarea a cel puţin unei noi licenţe, cu compensările financiare corespunzătoare.

Discuţiile cu operatorii au început deja, însă procesul va fi unul de lungă durată. Sper că vom ajunge la o soluţie agreată de toată lumea".

Un alt obiectiv îl constituie stimularea concurenţei pe pieţele de comunicaţii, prin orientarea pe costuri a tarifelor de interconectare cu operatorii mobili şi demararea procedurii de orientare pe costuri a tarifelor percepute de Societatea Naţională de Radiocomunicaţii, Societatea Română de Radiodifuziune şi şi Societatea Română de Televiziune pentru a le transmite programele.

Totodată, ANCOM va continua revizuirea pieţelor de comunicaţii şi va interveni acolo unde vor fi identificate probleme legate de concuren. "Trecerea la televiziunea digitală reprezintă o obligaţie, dar şi o oportunitate pentru România", a declarat Marinescu.

"Dacă nu vor fi impuse obligaţii clare de dezvoltare, există riscul ca radiodifuzorii să nu folosească spectrul, să rămână la transmisia prin cablu şi DTH, privând utilizatorii români de emisia digitală, net superioară calitativ, dar şi de posibilitatea de a recepţiona anumite programe direct din eter, gratuit. De aceea unul dintre obiectivele autorităţii este şi acela de a se implica în buna gestionare a acestui proces de tranziţie".

Preşedintele ANCOM a anunţat că noul domeniu de internet al instituţiei este ancom.org.ro.

ANCOM este instituţia care stabileşte regulile pentru piaţa de comunicaţii din Romania.

×
Subiecte în articol: IT ANCOM