Dupa ce au “aruncat in aer' si implementarea tehnologiei WiMAX si calendarul trecerii la televiziunea digitala, institutiile abilitate bajbaie sI cu licentele pentru comunicatii din generatia a patra (4G/LTE).
In luna martie a acestui an, Presedintele Autoritatii de Reglementare in Comunicatii, Catalin Marinescu, spera ca la inceputul lui 2012 sa deschida licitatia catre operatori pentru benzile LTE (Long Term Evolution).
“Estimam ca pana la finalul anului curent vom definitiva strategia privind introducerea serviciilor de comunicatii mobile de banda larga in benzile de frecvente 2500-2690 MHz si 790-862 MHz, astfel incat la inceput de 2012 sa putem deschide licitatia catre operatori', declarat in luna martie seful ANCOM. “Exista astfel mari sanse ca in primul semestru al anului viitor sa avem licentele date si sa stimulam astfel investitiile in broadband-ul mobil de banda larga. In alocarea licentelor, ne vom ghida dupa modelul Germaniei, stimuland acoperirea zonelor defavorizate", preciza seful ANCOM, in cadrul unor teste publice LTE efectuate de Nokia-Siemens Networks.
Iata ca acum seful ANCOM avanseaza un alt termen pentru aceste licitatii, undeva in partea a doua a anului viitor, pentru un numar de patru licente.
"Prin caietul de sarcini, va fi stabilit un pret de pornire al licitatiei, care va tine cont de realitatile pietei telecom din Romania. Pretul final al unei licente 4G va fi stabilit in urma procedurii de selectie competitiva. Licentele vor pentru benzile de frecvente de 800-900 MHz si 2,6 GHz", a precizat Marinescu, citat de Mediafax.
Benzile de frecvente pentru tehnologia 4G sunt deocamdata ocupate, dar discutiile intre autoritatea de reglementare si Ministerului Administratiei si Internelor pentru eliberarea spectrului sunt in faza avansata, potrivit lui Marinescu.
De altfel, pana la sfarsitul acestui an, Romania trebuie sa adopte normele tehnice referitoare la modul in care se deschid benzile de frecvente radio de 900 si 1800 MHz pentru dispozitivele de comunicatii performante de a patra generatie (4G). Potrivit Comisiei Europene, adoptarea acestor norme, care sunt importante pentru evitarea problemelor de interferenta cu dispozitivele GSM si 3G existente, constituie un pas important in directia generalizarii accesului cetatenilor si organizatiilor din UE la serviciile de banda larga wireless.
Tehnologia 4G va permite transferuri de date la viteze de pana la 100 Mbps. De ieri, Orange ofera, in premiera, viteze de pana la 43,2Mbps in unele zone din Bucuresti.
In februarie, Alcatel-Lucent a efectuat o demonstratie publica a capabilitatilor tehnologiei 4G LTE. "Pentru ca tehnologia 4G sa devina comerciala trebuie indeplinite trei conditii, si anume terminale specifice, cerere din partea clientilor si alocarea benzilor de frecventa. Cred ca in urmatorii 3-5 ani vor fi lansate in Romania si astfel de servicii. In Republica Moldova, unde primele teste 4G LTE au avut loc in 2010, ma astept ca Orange Moldova sa lanseze comercial acest tip de servicii spre finele acestui an sau la inceputul anului 2012", declara in februarie 2011 seful filialei locale a Alcatel-Lucent, Raoul Ros.