x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Gadget ANRCTI - Amenzi pe bandă pentru "mesaje comerciale nesolicitate"

ANRCTI - Amenzi pe bandă pentru "mesaje comerciale nesolicitate"

de Alexandru Radescu    |    28 Mai 2008   •   00:00

ANRCTI a aplicat opt amenzi pentru efectuarea de comunicări comerciale nesolicitate prin intermediul poştei electronice şi o amendă pentru nefurnizare de informaţii. Şapte amenzi sînt în cuantum de 1.000 lei fiecare şi una în valoare de 2.000 lei.



ANRCTI a aplicat opt amenzi pentru efectuarea de comunicări comerciale nesolicitate prin intermediul poştei electronice şi o amendă pentru nefurnizare de informaţii. Şapte amenzi sînt în cuantum de 1.000 lei fiecare şi una în valoare de 2.000 lei. Au fost sancţionate SC Managementproiect SRL (Tîrgu-Jiu), SC Curtea Veche Publishing SRL (Bucureşti), SC Elitech Mit SRL (Olteniţa), SC E-Student Consult SRL (Bucureşti), SC Chris&Chris Solutions Co SRL (Bucureşti), SC Ghizbi SRL (Bucureşti) şi două persoane fizice din Bucureşti. De asemenea, deoarece nu a furnizat informaţiile solicitate de ANRCTI, SC Westfloor Profesional SRL (Bucureşti) a fost sancţionată cu amendă în cuantum de 1.000 lei.

Constituie contravenţie, conform Legii nr. 365/2002, trimiterea prin poştă electronică, fără obţinerea în prealabil a consimţămîntului expres al destinatarului, a unei comunicări comerciale, adică a unui mesaj destinat să promoveze, direct sau indirect, produsele, serviciile, imaginea, numele ori denumirea, firma sau emblema unui comerciant sau membru al unei profesii reglementate.

Intenţionăm ca în viitor să aplicăm amenzi din ce în ce mai mari pentru trimiterea de comunicări comerciale nesolicitate, pentru că aceste prime sancţiuni, minime, constituie un avertisment pentru toate persoanele care încalcă prevederile legale, fie că au fost deja sancţionate, fie că au citit despre asta în presă sau pe internet", a declarat Dan Georgescu, preşedintele ANRCTI.

De la începutul acestui an şi pînă în prezent, ANRCTI a primit aproximativ 600 de plîngeri, care semnalează atît primirea de comunicări comerciale nesolicitate, cu încălcarea dispoziţiilor Legii comerţului electronic, cît şi alte încălcări ale prevederilor legale.

DISPUTĂ. În luna martie, ANRCTI a anunţat faptul că a acordat prima amendă pentru mesaje comerciale nesolicitate, fiind vorba despre Urban&Asociaţii. Firma respectivă a dat în judecată ANRCTI pentru că "nu face absolut nimic în combaterea valului de mesaje publicitare nesolicitate care bîntuie ethernet-ul românesc". Procesul este în desfăşurare.

ŞI VODAFONE. Dar nu numai ANRCTI poate să aplice amenzi pentru expediere de mesaje comerciale nesolicitate. Autoritatea Nationala de Supraveghere a Prelucrarii Datelor cu Caracter Personal a investigat în perioada 2006-2007 20 cazuri privind nerespectarea Legii nr. 506/2004, iar în trei dintre acestea au fost aplicate amenzi însumînd 15.000 lei. Printre cei sancţionaţi este şi Vodafone România.





×
Subiecte în articol: IT anrcti comerciale amenzi nesolicitate