Viruşii şi spam-ul reprezintă un pericol pentru utilizatorii care îşi folosesc telefonul pentru stocarea datelor confidenţiale sau a emailurilor companiei, atrag atenţia firmele de securitate.
În 2004 am asistat la apariţia primului virus pentru telefoane mobile. Denumit "Cabir", a fost creat mai degrabă pentru a se demonstra că "se poate" un program maliţios şi pentru celulare. Deja în 2005 se vorbea de o piaţă a soluţiilor antivirus dedicate de aproape 1 miliard de dolari, dar unii analişti vorbeau de o "piaţă artificială".
În prezent, marii producători de telefoane mobile se întrec în lansări de produse care cu greu mai pot fi numite telefoane. Avem de-a face, de fapt, cu gadget-uri care, printre altele, au şi funcţie de telefon, o caracteristică ajunsă undeva în coada listei de specificaţii, fiind devansată de altele, mult mai atractive pentru utilizator. Smartphone-ul va ajunge, dintr-o categorie aproape de nişă, nu cu mult timp în urmă, într-un accesoriu obişnuit, cu dotări din ce în ce mai sofisticate, în centrul cărora se află optimizarea experienţei de navigare pe internet a utilizatorului. În aceste condiţii, specialiştii în securitate informatică atrag atenţia că spam-ul şi viruşii vor "alege" ca destinaţie telefoanele mobile mult mai mult decât o fac în prezent, când acest tip de agresiune nu reprezintă încă o problemă majoră. Unul dintre managerii producatorului de soluţii de securitate informaticaF-Secure Security Labs, Chia Wing Fei, a declarat într-un interviu acordat zdnetasia.com că atacurile asupra platformelor mobile există, fie că e vorba de viruşi, viermi, troieni sau programe spyware (de spionaj), dar până în prezent nu au fost detectate reţele de tip botnet. Botnet-urile definesc în general grupuri de computere compromise din punct de vedere al securităţii, denumite "zombie", rulând involuntar programe sub controlul iniţiatorului reţelei. Costin Raiu, director cercetare&dezvoltare al Kaspersky Labs pentru România, declara recent că prezenţa viruşilor pe mobil şi pierderile de date cauzate de malware mobil vor creşte semnificativ în următorii ani, utilizatorii fiind foarte slab informaţi cu privire la acest aspect.
Aplicaţii
Cea mai recentă soluţie de acest gen a fost lansată de Kaspersky şi este vorba de Mobile Security Enterprise Edition, securitate destinată utilizatorilor de smartphone-uri din cadrul companiilor, care folosesc sistemele de operare Windows Mobile şi Symbian. Soluţia oferă protecţie telefonului împotriva viruşilor, a mesajelor SMS spam, dar şi un firewall pentru monitorizarea activităţii în reţea. Modulul antivirus scanează automat toate fişierele care pătrund în dispozitivul mobil şi poate lansa o scanare completă la cererea utilizatorului. Toate obiectele infectate vor fi şterse sau mutate în carantină.Nici compania românească BitDefender nu stă departe de această piaţă şi oferă, gratuit, soluţia Mobile Security pentru terminale cu Symbian sau Windows Mobile. Scutul antivirus se activează în momentul pornirii dispozitivului, acesta fiind monitorizat în permanenţă; pentru a evita executarea fişierelor infectate, persoanele interesate îşi pot descărca soluţia de pe site-ul producătorului.
Smishing
Subiectul a căpătat o mai mare vizibilitate în această perioadă, ca urmare a raportului Ameninţări Cibernetice Emergente al unui institut american pentru securitatea cibernetică. Un exemplu de atac prezentat în acest document arată cum un hacker, printr-un atac cunoscut ca Denial of Service, putea să programeze 50 de milioane de telefoane mobile şi/sau telefoane din categoria VoIP (voce prin protocolul internet) să apeleze simultan numărul de urgenţă 911 şi să îl blocheze în acest fel. Specialiştii atrag atenţia asupra potenţialului pe care îl au şi atacurile "smishing" (phishing prin SMS). Hackerii ar trimite în acest caz mesaje nesolicitate cu link-uri pe post de soluţie de dezabonare, dar care, la accesare, l-ar taxa pe utilizator ca şi când ar fi trimis un SMS de 10$.Citește pe Antena3.ro