x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Gadget Apple pierde 22 de miliarde de dolari

Apple pierde 22 de miliarde de dolari

20 Mar 2011   •   15:28

Grupul Apple a pierdut în ultimele două zile 22 de miliarde de dolari din capitalizare, coborând la 302,7 miliarde de dolari, în contextul declinului burselor, cauzat de evenimentele din Japonia, şi al unei evaluări sub aşteptări din partea unor analişti, potrivit Reuters.

Valoarea de piaţă a Apple a scăzut cu 14 miliarde de dolari miercuri, preţul acţiunilor coborând cu 4,46%, la 330 de dolari, după ce analistul JPMorgan Securities Alex Gauna a retrogradat titlurile producătorului iPad şi IPhone. Declinul de miercuri al cotaţiei, care urmează unei scăderi de 2,3% marţi, este cel mai mare din ultimele nouă luni.

"Există riscul de a se complace. Investitorii trebuie să fie siguri că acceptă situaţia aceasta (...) mai ales că există un nivel ridicat de incertitudine. Totodată, ştim că Japonia contează ca furnizor", a spus Gauna.

Japonia generează 6% din vânzările Apple şi este o sursă importantă de componente pentru ecrane, însă mulţi analişti consideră că grupul s-a descurcat destul de bine, pentru moment, în a-şi asigura livrările de componente.

Înaintea scăderilor din această săptămână, preţul acţiunilor Apple era de două ori mai mare comparativ cu 18 luni în urmă. Reprezentanţii grupului au refuzat să comenteze evoluţia titlurilor la bursă.

Japonia este un furnizor important de “sticlă” folosită la ecranele smartphone-urilor şi tablet PC-urilor şi de semiconductori. Fabricile japoneze, producând de la componente auto până la cipuri au fost închise din cauza cutremurului şi tsunami-ului de săptămâna trecută, ameninţând cu perturbarea aprovizionării producătorilor la nivel mondial.

 

×
Subiecte în articol: iphone Apple ipad cutremur japonia