x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Gadget Aproape 500 de controale lunar

Aproape 500 de controale lunar

27 Sep 2004   •   00:00

In ultimele patru luni, Inspectoratul General pentru Comunicatii si Tehnologia Informatiei (IGCTI) a efectuat aproape 2.000 de controale. Au fost realizate 1.193 de controale in domeniul audiovizual, fiind verificate 1.032 de retele de cablu. Dintre acestea, cinci nu se incadrau in cerintele legale de functionare, fiind amendate cu 300 de milioane de lei.

De asemenea, au fost controlate 161 statii RTV, fiind emise somatii pentru trei din acestea, se arata intr-un comunicat al Ministerului Comunicatiilor (MCTI). In ceea ce priveste radiocomunicatiile, numarul controalelor s-a ridicat la 337, nefiind sesizate nereguli de catre inspectorii IGCTI.

In aceeasi perioada, IGCTI a efectuat 296 de controale in toata tara la furnizorii si distribuitorii de echipamente radio si terminale de telecomunicatii. Au fost aplicate doua amenzi (in valoare de 75 de milioane de lei) si au fost emise trei avertismente. De la inceputul anului au fost realizate 3.696 de controale in toata tara, fiind aplicate amenzi a caror valoare atinge 700 de milioane de lei. Au fost verificate 1.751 de controale la societatile de cablu TV, 275 la retelele RTV, alte 984 de controale vizand radiocomunicatiile.

REGLEMENTARI. Prin Ordinul nr. 365 al Ministerului Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiei privind procedura de autorizare a difuzarii sau retransmisiei serviciilor de programe audiovizuale, publicat in Monitorul Oficial numarul 921 din 17 decembrie 2002, IGCTI este abilitat sa efectueze verificarile tehnice ale statiei de emisie si/sau retelei de telecomunicatii, sa elibereze buletinul de masuratori, sa supravegheze aplicarea si sa controleze indeplinirea obligatiilor, precum si sa sanctioneze incalcarile prevederilor din Legea audiovizualului, in vederea eliberarii de catre MCTI a autorizatiei tehnice de functionare.

HG nr. 88 din 23 ianuarie 2003 privind echipamentele radio si echipamentele terminale de telecomunicatii stabileste cadrul de reglementare pentru introducerea pe piata, libera circulatie si punerea in functiune pe teritoriul Romaniei a echipamentelor radio si a echipamentelor terminale de telecomunicatii, precum si procedurile de evaluare a conformitatii si de marcare a acestora. (Cristian Ionita)

×
Subiecte în articol: IT