x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Gadget Aripa Concurenţei peste operatorii mobili virtuali

Aripa Concurenţei peste operatorii mobili virtuali

de Alexandru Radescu    |    24 Apr 2012   •   14:03

Castigatorii licitatiei pentru alocare spectru radio, organizata in aceasta vara, ar trebui sa permita accesul in retea a operatorilor mobili virtuali (MVNO), a declarat azi Mircea Valentin, vicepresedintele Consiliului Concurentei, in cadrul unui eveniment de profil.

“In vara acestui an, va avea loc cea mai mare licitatie de alocare de spectru radio organizata vreodata in Romania, din care statul ar putea obtine venituri de minim 700 milioane de euro. Ca noutate, castigatorii ar trebui sa permita accesul la retea operatorilor mobili virtuali, adica acelor firme care ofera servicii de comunicatii, sub propria marca, utilizand reteaua unui operator de telefonie mobila', a precizat oficialul institutiei, citat de Agerpres.

Acesta a adaugat ca operatorii din Romania nu vad, cel putin deocamdata, un potential de afaceri atunci cand vorbesc despre operatori mobili virtuali.

Un MVNO este furnizor de servicii de telefonie mobila cu clienti proprii dar care nu opereaza o retea proprie, utilizand pentru furnizarea serviciilor reteaua altui furnizor de telefonie mobila. Operatorul este singurul responsabil pentru relatiile cu utilizatorii finali si are toate drepturile si obligatiile legale fata de acestia, precum si drepturile si obligatiile stabilite prin reglementarile din domeniul comunicatiilor.

“Sunt convins ca operatorii clasici nu sunt foarte fericiti sa apara un operator mobil virtual in Romania. Dansii nu vad un potential de afaceri, dar nu am avut probleme de refuz de acces si de aceea nu sustinem ideea unei obligatii de reglementare pentru aparitia unui asemenea operator (...) Romania si Cehia sunt singurele tari din UE fara astfel de operatori, iar autoritatile au propus ca la licitatia de spectru din aceasta vara, castigatorii sa fie obligati sa ofere acces MVNO-urilor', a subliniat Mircea Valentin.

Prezent la eveniment, secretarul de stat in Ministerul Comunicatiilor, Marius Fecioru, a aratat ca “Posta Romana are piata care ar putea justifica deschiderea unui asemenea MVNO, la fel si Serviciul National de Radiocomunicatii'.

In luna februarie a acestui an, Autoritatea de Reglementare in Comunicatii a publicat un ghid privind desfasurarea activitatii operatorilor mobili virtuali, fara retea proprie.

"Operatorii mobili virtuali pot influenta nivelul preturilor cu amanuntul prin oferirea unui plus de inovatie si a unor servicii diferite fata de cele oferite de operatorii cu retele proprii, pot satisface nevoile unor nise de consumatori neatinse de ofertele operatorilor clasici si vor reprezenta un factor de dinamism in beneficiul consumatorilor care vor avea de ales intre mai multe oferte de servicii. Aparitia MVNO pe piata din Romania i-ar putea avantaja si pe operatorii de retele de telefonie mobila care vor putea vinde en-gros minute de trafic catre operatorii mobili virtuali fara efortul de a cauta noi clienti pe piata cu amanuntul, folosindu-si astfel retelele la capacitatea maxima", preciza la acea data presedintele ANCOM, Catalin Marinescu.

Pentru a putea deveni operator mobil virtual este necesar ca furnizorul sa-si stabileasca o strategie de afaceri si un model operational, sa negocieze si sa stabileasca un acord cu un operator de retea mobila care detine drepturi de utilizare a frecventelor in benzi licentiate, acord ce va contine conditiile tehnice si comerciale privind accesul la retea si care ii va permite furnizarea serviciilor de comunicatii mobile catre utilizatorii finali.

In acelasi timp, un operator de retea mobila va negocia potrivit principiilor libertatii contractuale si negocierii cu buna-credinta cu potentialii operatori mobili virtuali.

Operatorul de retea mobila trebuie sa permita o exploatare eficienta din punct de vedere economic, si sa ofere conditii nediscriminatorii din punct de vedere al calitatii serviciului in raport cu cele de care beneficiaza operatorul de retea mobila pentru propriile servicii.

Orice operator mobil virtual se va supune regimului de autorizare generala si va avea obligatia de a notifica ANCOM la inceperea unei asemenea activitati.

×