x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Gadget Atentatele teroriste din Spania, prezise de hackeri

Atentatele teroriste din Spania, prezise de hackeri

15 Mar 2004   •   00:00

In urma cu doua saptamani, doua bande de infractori cibernetici faceau valva, declasand un razboi al virusilor pe Internet.

Concret, hackerii au pornit un concurs absurd: care dintre ei reuseste sa infecteze mai multe computere. Marul discordiei a fost virusul Netsky, lansat de gruparea Skynet.

In mai putin de doua saptamani, cei de la Skynet au lansat 11 variante ale virusului Netsky. Fiecare din aceste variante contine un mesaj ascuns in corpul virusului. O data cu trecerea timpului, mesajele au devenit din ce in ce mai mai violente, pana s-a ajuns la blesteme, injuraturi si amenintari cu moartea.

Pe data de 8 martie, cu trei zile inaintea atentatelor din Spania, apareau ultimele doua variante: Netsky.J si Netsky. K. Dupa ce le-au analizat, specialistii americani au avertizat ca ceva se va intampla pe data de 11 martie. Concret, virusul continea urmatorul mesaj ascuns: "11 martie va fi ziua Skynet" ("The 11th of March is the Skynet Day"). Iata ce scria publicatia electronica "TechWeb" pe data de 10 martie: "Textul incifrat in virusul Netsky.K indica un posibil atac pe data de 11 martie ". La o analiza atenta, mesajele ascunse in cele doua variante ale virusului scot la iveala o serie de legaturi cel putin bizare cu evenimentele din Spania din dimineata zilei de 11 martie.

DATA SI ORA ATENTATELOR. Data de 11 martie apare extrem de clar in corpul virusului: "11 martie este ziua Skynet". Acest mesaj apare in a unsprezecea varianta a virusului (Netsky.K).

In difuzoarele computerelor infectate cu virusul Netsky. J se aud sunete ciudate intre orele 6:00 si 8:59 dimineata. Atentatele din Spania au avut loc in jurul orei 7:30, adica exact la mijlocul intervalului orar incriptat in virus. Si mai ciudat este faptul ca virusul era programat sa emita aceste sunete pe data de 2 martie, desi a fost lansat pe 8 martie. Din aceasta cauza, sunetele pot fi auzite doar daca ceasul computerelor infectate este dat in urma pana la data de 2 martie.

SUNETE CIUDATE. Cu o zi inaintea atentatelor (pe 10 martie), Netsky.K a emis sunete ciudate in difuzoarele computerelor infectate, intre orele 10:00 si 10:59 dimineata. Pe data de 13 martie, virusul a generat pe ecranul computerelor infectate mesajul "Skynet are controlul absolut asupra sistemului tau!" (Skynet Has the Full Control of Your System Now). Pe data de 16 martie va afisa un alt mesaj: "Va rugam sa indepartati fisierul avpguard.exe din directorul Windows si sa nu mai deschideti fisiere atasate. Pot contine virusi ca Bagle si Mydoom sau alte coduri malitioase. Acesta este Skynet-Antivirus".

AUTORII ATENTATELOR. In mesajul continut in varianta cu numarul 11 este pomenit numele lui bin Laden. "Esti atat de c...at, ca nu am vazut in viata mea asa ceva. Un exemplu sunt bin Laden si Saddam. Esti mult, mult mai rau decat rau, unicul rau." Ulterior, Al-Quaeda a revendicat atentatele din Spania.

NUMELE HACKERILOR. Skynet a devenit cunoscut dupa aparitia "Terminator", la inceputul anilor ‘90. In film, Skynet era o companie producatoare de inteligenta artificiala, raspunzatoare de declansarea apocalipsei. Dupa succesul seriei "Terminator", numele a fost preluat de sute de companii care aveau legatura cu lumea computerelor.

×
Subiecte în articol: IT martie skynet