In ultimii doi ani, Oficiul pentru Protectia Consumatorilor din SUA a inregistrat 83 de cazuri de telefoane mobile-"bomba". Nu este vorba de actiunile vreunui grup terorist, ci de celulare care au explodat din cauza bateriei sau incarcatoarelor contrafacute ori defecte.
ALEXANDRU RADESCU
Ultimul caz raportat este al unui pusti californian de 13 ani, Michael Sathre, care a suferit rani la ureche, mana, pe gat si pe fata dupa ce i-a explodat bateria celularului. Potrivit ABC News, numai anul acesta, companii precum Verizon Wireless sau Kyocera au retras de pe piata mai multe tipuri de baterii. Luna trecuta, Kyocera a retras din circulatie 1 milion de unitati si a modificat modul de testare a bateriilor. Mai mult, companiile din "indutria wireless" impreuna cu Institutul american de Inginerie (organizatia care stabileste standarde in domeniu) s-au apucat sa realizeze standarde de performanta si design pentru toate tipurile de baterii.
"Oficiul pentru protectia Consumatorului al SUA primeste tot mai multe plangeri in legatura cu probleme ale telefoanelor mobile si suntem destul de ingrijorati in legatura cu accidentele suferite de utilizatori", a declarat Scott Wolfson, purtatorul de cuvant al Agentiei.
"In SUA exista 170 de milioane de utilizatori ai telefoniei mobile, iar rata acestui gen de incidente este destul de mica", spune John Walls, un oficial al Asocitiei de Telecomunicatii Mobile si Internet. "Dar faptul ca s-au intamplat asemenea accidente a fost suficient ca sa ne atraga atentia".
O data cu evolutia telefoanelor mobile, de la baterii se cere tot mai multa energie pentru a putea sustine aplicatiile terminalelor. "Daca inghesui tot multa energie intr-un spatiu limitat, atunci poti transforma obiectul respectiv intr-o mica bomba", este de parere Carl Hilliard, presedintele Wireless Consumers Alliance, o organizatie care militeaza pentru drepturile consumatorilor si monitorizeaza de mai mult timp cazurile cu telefoane mobile care iau foc sau explodeaza.
Citește pe Antena3.ro
|
|