Activarea permanentă a conexiunii Bluetooth poate reprezenta un pericol deoarece permite atacurile infractorilor cibernetici.
„Ești dintre cei care țin mereu Bluetooth-ul telefonului activat? Ei bine, fii atent, pentru că ai putea fi victima unui atac de tip bluesnarfing. Este suficient ca infractorul cibernetic să fie la 10 sau 15 metri distanță și să ai Bluetooth-ul activat pentru ca acesta să poată accesa telefonul tău”, explică o purtătoare de cuvânt a Poliției din Spania. într-un videoclip distribuit pe TikTok.
Aceasta este o tehnică utilizată frecvent pentru „furtul de date”.
Atacurile bluesnarfing nu au nevoie de permisiunea utilizatorilor pentru ca hackerii să acceseze dispozitivul mobil. Este astfel important să fie făcute update-uri.
Infractorii cibernetici vor să fure date legate de e-mailuri, mesaje sau fișiere stocate pe dispozitiv.
„Hackerii tind apoi să vândă aceste date pe dark web sau să le folosească pentru a comite alte tipuri de înșelătorii sau șantaje. Pentru a evita să ți se întâmple asta, actualizează software-ul dispozitivului tău, activează Bluetooth-ul doar atunci când ai nevoie de el și refuză orice solicitare de conexiune Bluetooth care provine de la dispozitive necunoscute”, explică Poliția spaniolă.
Ce înseamnă bluesnarfing
Bluesnarfing este un tip de atac cibernetic care vizează dispozitivele conectate la Bluetooth, permițând unui atacator să acceseze și să fure date de pe un dispozitiv fără permisiunea utilizatorului. Acest tip de atac funcționează prin exploatarea unei vulnerabilități din tehnologia Bluetooth, permițând accesul la informații precum contacte, mesaje, e-mailuri, fotografii și alte fișiere stocate pe telefon, laptop sau alte dispozitive compatibile.
Atacatorul trebuie să fie în raza de acțiune a semnalului Bluetooth al victimei și să folosească instrumente software specializate pentru a exploata conexiunea. Acest tip de atac poate fi prevenit prin dezactivarea Bluetooth-ului atunci când nu este necesar, utilizarea de opțiuni de securitate avansate și evitarea setării dispozitivului pe modul "vizibil" sau "descoperibil" pentru alte dispozitive Bluetooth, potrivit dcnews.ro.