În curând va fi lansat sistemul Android 15, care aduce multe îmbunătățiri, printre care și funcții de securitate. Unele dintre acestea previn interceptarea. Tehnologia de interceptare păcălește telefonul să se conecteze la o rețea periculoasă, în locul uneia legitime, potrivit Forbes.
Cele mai noi și scumpe variante funcționează cu sistemul LTE dar cele mai multe astfel de înșelăciuni forțează telefonul afectat în rețeaua 2G.
Noua funcție Android 15 previne utilizatorii dacă dispozitivul lor este solicitat de mai multe ori să transmită codurile de identificare IMSI și IMEI SIM. Acesta este pasul de dinaintea interceptării. Actualizarea Android 15 poate restricționa dispozitivul doar pentru conecțiuni ce au criptare, ceea ce ar putea oferi un nou nivel de protecție împotriva atacurilor deoarece astfel de atacuri folosesc metode care nu sunt criptate.
Google a lansat recent o campanie împotriva atacurilor de interceptare prin care avertizează utilizatorii să dezactiveze 2G pentru a preveni atacurile mai simple SMS Blaster.
În această înșelăciune, simulatoarele nu apucă să intercepteze complet telefonul dar „inserează mesaje SMS de phishing direct în smartphone-uri pentru a trece direct peste rețea. Trec astfel de filtrele anti-spam și anti-fraudă ale rețelelor”.
Despre schimbări importante în Google Maps afli AICI
„Strategiile SMS Blaster expun o rețea falsă LTE sau 5G,” susțin reprezentanții Google, după ce firma avertizează să nu mai folosești 2G. „Care execută o singură funcție – trecerea conexiunii utilizatorului la un protocol 2G. Același dispozitiv expune și o rețea 2G falsă. Ce atrage toate dispozitivele să se conecteze la ea. În acest moment, hackerii atacă pentru că 2G nu are autentificarea mutuală. Așa că forțează conexiuni care nu sunt criptate. Ce permite a poziție Person-in-the-Middle (PitM) completă, ce poate injecta SMS-urile direct în sistem.”
Dezactivarea conexiunii 2G
Dispozitivele SMS Blasters sunt ușor de cumpărat și folosit și „garantează că toate mesajele vor ajunge la o victimă. Atacatorul controlează toate ariile mesajului. Și mesajul poate să pară că provine dintr-o sursă legitimă, precum sistemul SMS al unei bănci.”
Astfel de atacuri sunt create mai ales pentru a trimite link-uri periculoase. Când un utilizator le accesează, riscă să aibă informațiile bancare furate. Dar pot fi folosite și pentru a instala malware fără consimțământul utilizatorilor.
Iată cum știi că ți-a fost atacat contul de Google.
Sfatul Google este ca dispozitivele să blocheze conectivitatea 2G. Mai puțin în cazurile în care un utilizator contactează servicii de urgență. Dispozitivele Android permit dezactivarea opțiunii 2G. Google avertizează să nu mai folosești această funcție 2G pentru a te proteja de astfel de atacuri de interceptare.
Acesta este unul dintre domeniile în care Android are un avantaj în fața iOS.Apple permite blocarea 2G pe iPhone-uri îmsă dezactivarea e disponibilă doar în Lockdown Mode, potrivit useit.ro.