Reprezentantii industriei muzicale se pregatesc sa ia masuri legale impotriva a 250 de persoane care au descarcat mari âcantitati" de muzica de pe Internet. Actiunea se desfasoara la nivel european si se vrea cea mai grea lovitura data celor care pirateaza muzica.
Federatia Internationala a Producatorilor de Fonogame (casete si compact discuri) a anuntat ca-i va da in judecata pe toti cei care âau sarit calul" in privinta descarcarii ilegale de muzica de pe Internet. Primul val de procese trece prin Germania, Italia, Danemarca si Canada. Severitatea masurilor va depinde in mare parte de reglementarile specifice fiecarei tari in parte.Pe banda rulanta
In Italia, 30 de persoane au fost deja acuzate de incalcarea drepturilor de autor, iar computerele le-au fost retinute drept proba in proces. In Danemarca, 120 de persoane au primit avertismente prin care li s-a pus in vedere sa nu mai descarce ilegal muzica si sa plateasca despagubiri artistilor, altfel vor suporta consecintele.
Un purtator de cuvant al Federatiei Internationale a Producatorilor de Fonogame (IFPI) a declarat pentru BBC ca in Anglia procesele nu au fost demarate deocamdata, dar ca exista aceasta posibilitate intr-un viitor apropiat.
Franta se pregateste si ea sa se alature âbataliei". Herve Rony, reprezentantul producatorilor de casete si compact discuri, a anuntat ca actiunea va demara si in aceasta tara in urmatoarele saptamani sau in urmatoarele luni. Actiunile europenilor impotriva celor care descarca muzica de pe Internet par blande fata de demonstratia de forta a americanilor. Pana acum, in Statele Unite au fost date in judecata peste 2.000 de persoane pentru faptul ca au descarcat muzica.
Avertismente
IFPI a trimis in ultimul an nu mai putin de 21 de milioane de mesaje de avertizare catre cei care foloseau programe neautorizate pentru a face schimb de fisiere. Presedintele IFPI, Jay Berman, a avertizat ca ii vor urmari in instanta pe toti cei care care ignora posibilitatea de a descarca muzica legal, preferand sa pirateze. âNe-am dat seama ca educarea publicului nu este suficienta. Sunt unii care persista in aceste practici, avand impresia ca vor scapa la infinit."
Legea romaneasca
In tara noastra se poate descarca legal muzica, singura conditie fiind ca aceasta sa fie ascultata acasa. Atunci cand este folosita in scopuri comerciale, activitatea devine ilegala. In cursul anului trecut, autoritatile noastre au fost inchis aproximativ 200 de site-uri romanesti care ofereau ilegal muzica spre a fi descarcata. Nu s-a ajuns inca la inculparea celor care au infiintat respectivele site-uri.
Schimburile ilegale de muzica sunt invinuite de scaderea vanzarilor industriei muzicale cu 7% in 2002, la nivel mondial. Pentru 2003, industria muzicala nu si-a calculat inca vanzarile la nivel mondial, insa previziunile sunt sumbre: cifrele sunt mult mai mici decat in 2002.
In Europa se estimeaza ca exista peste 600.000 de persoane care isi folosesc computerele pentru a asculta legal muzica.
Cristian Ionita
Romania e mai blanda
Potrivit articolului 107 din Legea 8/1996 a drepturilor de autor, nu constituie o incalcare a dreptului de proprietate intelectuala reproducerea unei opere (melodii - in cazul nostru) fara consimtamantul autorului, daca aceasta se face pentru uz personal sau familial. âIlegalitatea apare in momentul in care se obtine un profit material. De obicei se inregistreaza melodia pe un CD in format MP3 si se vinde la colt de strada", ne-a declarat Victoria Stancu, reprezentanta in Romania a Federatiei Internationale a Producatorilor de Fonograme.
Ai nostri ca brazii
Vestile despre raidurile politiei prin campusurile Universitare din SUA, Franta, Spania, Canada sau Germania, in cautarea celor care descarcau ilegal muzica, au ajuns rapid si in Romania. âEvil" este un pseudonim in spatele caruia se ascunde un tip care se ocupa de mai mult timp cu descarcarea ilegal de muzica. Pe chat, pare impasibil in fata arestarilor care au loc, aproape zilnic, in acest domeniu, in alte zari. Motivul: la noi nu se fac atat de multi bani de pe urma vanzarilor de albume descarcate ilegal. Dar politia s-ar putea sa gandeasca altfel... Legea e lege. (Alin Radescu)