x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Gadget Banca Mondiala, de vanzare pe Internet

Banca Mondiala, de vanzare pe Internet

07 Oct 2004   •   00:00

Activistii anti-globalizare au postat un anunt pe site-ul de licitatii electronice eBay prin care spuneau ca scot la vanzare Banca Mondiala. Pretul de pornire: 30 de centi.

CRISTIAN IONITA

Centrul pentru Dreptate Economica a recurs la aceasta "ghidusie" pentru a protesta fata de politicile institutiilor financiare internationale. Anuntul postat de acestia pe eBay are titlul "Banca Mondiala - ntichitate (nu functioneaza)". Incercand sa faca reclama "produsului" scos la vanzare, autorii anuntului explicau potentialilor clienti ca banca "ar face mult mai putin rau lumii daca ar strange praf la tine in pod". Drept poza a produsului scos la vanzare a fost pusa o pusculita in forma de glob pamantesc.

ANTI-GLOBALIZARE. De fapt, Centrul pentru Dreptate Economica este denumirea unui grup de activisti anti-globalizare. Acestia si-au facut un scop in viata din criticarea institutiilor financiare mondiale, argumentand ca politicile acestora duc la cresterea saraciei si distrugerea mediului in tarile in curs de dezvoltare.

Banca Mondiala acorda imprumuturi pentru dezvoltare si spune ca acestea sunt cruciale pentru modernizarea si cresterea economica a tarilor carora le sunt acordate. Falsa licitatie coincide cu o serie de proteste ce preced intalnirea Grupului celor Sapte tari puternic industrializate si reuniunea reprezentantilor Bancii Mondiale cu cei ai Fondului Monetar International. Ambele evenimente vor avea loc la sfarsitul acestei saptamani la Washington.

IEFTIN CA BRAGA. Desi pretul de pornire a licitatiei a fost de "doar" 30 de centi, nimeni nu s-a incumetat sa ofere mai mult de atat. Oricum, anuntul a fost vizitat doar de vreo 50 de persoane inainte ca operatorii eBay sa-l descopere si sa-l scoata de pe site.

Si Romania a fost scoasa la licitatie pe eBay in februarie 2004, numai ca "pretul" tarii noastre a urcat pana la 99,9 milioane de dolari inainte ca anuntul sa fie desfiintat de administratorii site-ului.
×
Subiecte în articol: IT