x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Gadget Bani din frecvenţe

Bani din frecvenţe

de Mihai Manole    |    06 Mai 2008   •   00:00
Bani din frecvenţe
Sursa foto: AFP/

Alocarea unui sfert din spectrul de frecvenţe înalte (UHF) pentru broadband mobil ar putea genera venituri de  95 de miliarde de euro în următorii 20 de ani pentru economia europeană.

Alocarea unui sfert din spectrul de frecvenţe înalte (UHF) pentru broadband mobil ar putea genera venituri de  95 de miliarde de euro în următorii 20 de ani pentru economia europeană.

 

Modul în care va fi gestionat spectrul de frecvenţe înalte UHF (Ultra High Frequency) la nivelul Uniunii Europene s-ar putea traduce în beneficii financiare de ordinul a miliarde de euro. Economia europeană ar beneficia de un flux de circa 95 de miliarde de euro în următorii 20 de ani în cazul în care un sfert din banda UHF ar urma să fie alocată pentru serviciile de broadband mobil, potrivit unui studiu independent realizat de Spectrum Value Partners, comandat de Ericsson, Nokia, Orange, Telefonica şi Vodafone.

 

ANALIZĂ. În perioada 2008-2027, alte circa 2,7 mii de miliarde de euro vor fi generate de folosirea altor frecvenţe de industria europeană a comunicaţiilor mobile. Raportul analizează costurile şi beneficiile alocării a diferite procente din banda UHF (frecvenţe între 300 MHz şi 3 GHz) pentru broadband mobil şi broadcast în Europa. O întîrziere cu trei ani a alocării acestui spectru ar însemna pierderi de circa 20 de miliarde de euro pentru producătorii şi consumatorii europeni. Principalele beneficii ale unei alocări rapide s-ar traduce într-o ieftinire a serviciilor broadband pe mobil şi o creştere a gradului de utilizare a acestora, categoria serviciilor video pe mobil fiind una dintre principalele beneficiare.

 

TV MOBIL. Comisia Europeană şi-a manifestat sprijinul pentru piaţa serviciilor de televiziune pe mobil, pe care o estimează la  20 de miliarde de euro în 2011, cu un potenţial de 500 de milioane de clienţi la nivel mondial. CE a stabilit un anumit standard pentru tehnologia din acest domeniu, recomandînd utilizarea acestuia la nivelul Uniunii Europene.

 

mihai.manole@jurnalul.ro

×
Subiecte în articol: IT mobil