Primul tronson funcţionabil al proiectului NetCity, reţeaua metropolitană de telecomunicaţii prin fibră optică a Bucureştiului, va fi finalizat până în decembrie şi va avea o lungime de 5 kilometri, a anunţat ieri Alexandru Radu, director în cadrul Primăriei Capitalei, la Convenţia de Comunicaţii prin Cablu. Tronsonul funcţional va cuprinde perimetrul Bulevardul Dacia, Decebal, Mihai Bravu, Burebista şi se va închide la Piaţa Alba Iulia. Potrivit oficialului Primăriei există în momentul de faţă 40 de kilometri "canalizaţi”, însă doar primul tronson, de 5 kilometri, este funcţional.
Alexandru Radu a mai spus că restul suprafeţei s-a făcut odată cu modernizarea arterelor, pentru a nu se mai sparge încă o dată arterele asfaltate. "La începutul lunii decembrie, cei care doresc (operatorii de cablu, n.r.) pot să pătrundă în NetCity. Tronsonul este realizat până la fiecare număr poştal. Aşa cum este un tablou electric la fiecare intrare în bloc, aşa va fi un tablou de telecomunicaţii, care permite fiecărui abonat din bloc să apeleze la orice operator doreşte. Fiecare operator de cablu poate să intre în reţea şi, dacă îşi găseşte un anumit client, acel client poate să apeleze la el şi să renunţe la altul. Se deschid porţile pieţei reale de servicii de telecomunicaţii pe piaţă, care pe unii îi sperie, pe alţii îi incantă, alţii se fac că se sperie, că ştiu că oricum nu pot fi afectaţi", a explicat Alexandru Radu, citat de Mediafax. După inaugurarea primului tronson funcţionabil din NetCity, PMB va trage primele concluzii privind opţiunile tehnice alese şi va găsi soluţii, în cazul în care apar disfuncţionalităţi. Totodată, din luna decembrie, va începe "numărătoarea inversă" pentru NetCity, cele 18 luni în care trebuie implementat proiectul de realizare a reţelei metropolitane de telecomunicaţii prin fibră optică a Bucureştiului. "Dacă condiţiile meteo nu permit, s-ar putea să se mai lungească puţin. În orice caz, cabliştii doresc lungirea acestui termen", a mai spus reprezentantul municipalităţii.
Reglementări şi demoni
De cealaltă parte, Radu Petric, preşedintele Asociaţiei de Comunicaţii prin Cablu, a spus că sunt din ce în ce mai mulţi primari care vor să amplaseze infrastructura cablului în subteran. "Nimeni nu ţine cont că aceste reţele s-au dezvoltat în 18 ani şi cablul a luat-o înaintea legislaţiei. În toată această perioadă de vid legislativ cablul s-a dezvoltat, ca urmare a unei cereri foarte mari. Nu a existat niciodată un mediu tranzitoriu care să permită legalizarea cablului", a spus Petric, citat de Mediafax. Şeful ACC a susţinut că industria de cablu are nevoie de o "reglementare de tranziţie" în cazul introducerii cablurilor în subteran, termenul de 18 luni de implementare a proiectului NetCity fiind "nerealist". "Termenul de reamplasare induce în eroare. Nu există reamplasare, există construcţie de la zero. Întotdeauna cablul românesc s-a bazat pe puterea de cumpărare a clienţilor. Marginile noastre de profit nu permit investiţii atât de mari fără să se reflecte în preţul serviciilor. Industria de cablu se bazează pe un serviciu de masă, nu pe consumul elitist, iar această piaţă este foarte sensibilă la preţ. Avem nevoie de o reglementare de tranziţie", a precizat Radu Petric. Asupra acestui aspect s-a pronunţat şi şeful arbitrului telecom, Liviu Nistoran. "Ştiu că această ramură a comunicaţiilor electronice are proprii demoni de înfruntat în această perioadă. Să nu ne ascundem după deget – cablurile trebuie îngropate, dar asta nu înseamnă că acest lucru trebuie făcut în orice condiţii, că administraţia publică poate să îşI bată joc de operatori şi de munca lor. Din păcate, legea privind infrastructura nu a obţinut avizul ministerelor către care Autoritatea a trimis-o. Ne gândim foarte serios să facem un nou proiect de lege pe care să îl retransmitem pe traseul sinuos al legislativului românesc”, a precizat Nistoran.
Istoric
Consilierii municipali au aprobat, la începutul lunii martie, contractul de concesiune a lucrărilor publice pentru reţeaua metropolitană de fibră optică a Capitalei pentru telecomunicaţii - NetCity, un proiect în valoare de 202 milioane de euro. Realizarea reţelei metropolitane de fibră optică necesită investiţii estimate la 202 milioane euro, suportate în întregime de firma care a câştigat licitaţia, respectiv UTI Systems. La licitaţia organizată de municipalitate în luna august 2007 s-a prezentat doar un singur ofertant din cele 24 de firme care au cumpărat caietele de sarcini. Câştigătorul licitaţiei - singurul ofertant participant, respectiv UTI Systems, împreună cu subcontractorii Ericsson România, Alcatel Lucent şi Neotel - a fost desemnat la sfârşitul lunii august.
Citește pe Antena3.ro