Raspandirea camerelor digitale si penetrarea Internetului pana in cele mai indepartate colturi ale lumii a facut ca opinia publica sa poata privi pana in cele mai intunecate cotloane ale razboiului din Irak.
CRISTIAN IONITA
Astfel, lumea intreaga a vazut lucruri la care nici unui jurnalist nu ar fi putut sa ajunga vreo data.
Primele imagini cu prizonierii irakieni torturati la inchisoarea Abu Ghraib au aparut pe CBS apoi in New Yorker. Ei bine, cea de-a doua institutie media a confirmat ca imaginile socante au fost imortalizate cu o camera digitala.
Asa s-a ajuns ca cele mai socante fotografii din Irak sa fie facute de soldatii americani sau de angajatii Guvernului SUA. Cum Internetul era la un pas departare chiar si in mijlocul razboiului, imaginile s-au raspandit in intreaga lume aproape instantaneu.
In zona de razboi, Guvernul poate controla mai bine deplasarea jurnalistilor, pentru ca acestia sunt obligati sa insoteasca armata sau sa accepte sa fie insotiti de militari din motive de siguranta. âNumai ca acum exista o intreaga cohorta de civili inarmati cu camere digitale care au acces la lucruri pe care presa nu le va vedea niciodata", a declarat recent Keith W. Jenkins, editor foto la Washington Post.Citește pe Antena3.ro