x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Gadget Camilele, robotii si arabii

Camilele, robotii si arabii

01 Apr 2004   •   00:00

Emirii din Qatar au introdus tehnica de ultima ora in cadrul traditionalei curse de camile: jockey-roboti.

Veche de secole, competitia cu pricina aducea in spinarea veneratelor camile jockey-copii din Bangladesh, Sri Lanka sau Pakistan. O asemenea metoda barbara a fost determinata de greutatea mica a copiilor, camilele alergand mai repede cu o „povara" cat mai usoara.

Renuntarea la jockey-ii traditionali a venit ca urmare a unor critici repetate din partea organizatiilor internationale de protectia copilului. Criticile venite atat din partea SUA, cat si de la diverse ONG-uri au fost de sustinute prin anchete care aratau ca acesti copii erau vanduti de parinti saraci sau pur si simplu erau rapiti de catre persoane implicate in traficul de carne vie. O parte din nefericitele victime ajungeau element de distractie pentru monarhiile din zona Golfului. Ca si cum n-ar fi fost de ajuns, s-a descoperit ca micii jockey erau infometati pentru ca echipajul copil-camila sa dea randament maxim.

Primul experiment cu jockey robot a avut loc in cadrul unei curse desfasurate duminica trecuta si se pare ca a avut succes de imagine. Nu se stie inca daca modificarile aduse acestui sport din regiunea Golfului vor impune represalii din partea vreunui consiliu taliban. Cert este faptul ca inalta tehnologie poate oferi si destule intrebuintari pozitive.
Alexandru Radescu

×
Subiecte în articol: IT