x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Gadget Cartelul DRAM

Cartelul DRAM

20 Mai 2010   •   00:00

Comisia Europeană a adoptat prima decizie din istoria instituţiei de a finaliza pe cale amiabilă un litigiu referitor la practici de tip cartel, amendând cu 331 de milioane de euro mai mulţi producători de cipuri de memorii DRAM, printre care Samsung, Toshiba şi Infineon.

Astfel, CE a amendat cu 331 de milioane de euro companiile Samsung, Hynix, Infineon, NEC, Hitachi, Mitsubishi, Toshiba, Elpida şi Nanya, se arată într-un comunicat al Comisiei. Penalitatea cuprinde, însă, o reducere de 10% deoarece companiile şi-au recunoscut faptele. Cea mai mare amendă a primit-o Samsung, de 145,7 milioane de euro.

În litigiul a fost implicat şi Micron, însă producătorul de cipuri de memorie nu a fost amendat deoarece a adus în 2002 la cunoştinţa Comisiei existenţa cartelului. Companiile au stabilit artificial preţul componentelor în perioada iulie 1998 - iunie 2002.

Comunicatul notează că niciuna dintre părţile anchetate, cu excepţia Infineon (Germania), nu sunt europene, însă îşi vând produsele în zona economică europeană şi, în aceste condiţii, trebuie să respecte legile UE, care interzic practicile care afectează concurenţa.

×
Subiecte în articol: redactie