x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Gadget Cât sunt dispuşi să cheltuiască gamerii români pentru noile jocuri video

Cât sunt dispuşi să cheltuiască gamerii români pentru noile jocuri video

de Alexandru Radescu    |    21 Feb 2012   •   21:00
Cât sunt dispuşi să cheltuiască gamerii români pentru noile jocuri video

Pe piata jocurilor video din Romania au crescut cheltuielile in 2011, asistam la o ascensiune a jocurilor free2play, iar gamerii profesionisti s-au remarcat la mai multe competitii internationale. De asemenea, se evidentiaza o piata 'neexploatata' pentru telefoane medium si low-end cu Android.

'E foarte greu de estimat o cifra apropiata de realitate, pentru ca in 2011 au existat extrem de multi jucatori romani care si-au cumparat jocurile in format digital direct de pe site-uri din afara Romaniei sau au cumparat moneda virtuala in jocuri free2play direct pe site-urile jocurilor pe care ei le joaca, deci nu am cum sa am acces la acele sume. Dar, plecand de la o parere unanima ca piata de jocuri a fost in 2010 de 15 milioane euro si adaugand faptul ca noi am crescut cu peste 10%, cred ca o cifra in jur de 17 milioane pare foarte aproape de realitate', a declarat pentru Jurnalul National Silviu Stroie, General Manager Computer Games Online.

Referindu-ne strict la cheltuielile interne pe jocuri video (fara partea hardware, accesorii etc.), estimarea lui Mihail Stegaru, Product Mana­ger RHS Gaming Business Unit, arata ca piata locala s-ar fi ridicat la o va­loare de 7 milioane de euro in 2011, posibil sa atinga 8 milioane de euro in 2012.

'PC-ul ramane platforma principala de gaming din Romania (insa nu pentru multa vreme). Estimez ca 2012 va fi anul in care jocurile de PC nu vor mai acoperi mai mult de 50% din piata (ca numar de unitati vandute; ca valoare, sunt deja sub 50%)', a precizat pentru Jurnalul National 'Mike' Stegaru.
Managerul Computer Games spune ca retailul traditional este in mare suferinta, fiind momentul unor schimbari radicale.

'Daca vedem ce se intampla in re­tail (multe magazine inchise sau in­trate in insolventa), e clar ca decli­nul retailului in industria de jocuri va fi foarte abrupt in acest an. Dupa toate jocurile free2play care vor fi lansate in Romania in acest an, cu siguranta ca doar cele mai mari titluri (Diablo3, Starcraft2 – Heart of the Swarn) vor mai putea face vanzari in retail', avertizeaza Stroie.

In ceea ce priveste 'razboiul' consolelor, Stegaru arata ca PlayStation a preluat conducerea, cu aproximativ 50% din vanzari. 'Consolele Nintendo au o cota de piata in usoara scadere, cu aproximativ 40%. Xbox 360 detine o cota estimata de 10% in acest moment, insa cel mai probabil va creste in 2012, in detrimentul celorlalte console.'

Stroie are o viziune proprie in ceea ce priveste piata consolelor din Romania.
'Cea mai vanduta consola in Romania este XBOX360, pentru ca pirateria pe XBOX360 exista de mult timp. La un nivel destul de apropiat este Nintendo Wii, care a beneficiat de vanzari foarte bune imediat dupa ce a fost lansata.'

De mentionat si faptul ca 2011 a fost presarat cu succese pentru gamerii profesionisti. 'Gamerii romani au participat la 4 competitii internationale si au avut rezultate remarcabile: locul 3 la Starcraft2 la DreamHack Winter 2011, locul 3 pe natiuni la IESF 2011, locul 5 la Counter-Strike la WCG 2011', recapituleaza Silviu Stroie. 'Pentru 2012 vor participa la aceleasi competitii, iar spre sfarsitul anului vom organiza la Bucuresti cel mai mare eveniment de sport electronic organizat vreodata in Europa de Est, cu premii in bani foarte mari si cu participare glo­bala, cu jucatori din Corea de Sud si America de Nord', anunta Stroie.

Jocuri pe smartphone
Sebastien Givry, Directorul de Vanzari Gameloft pentru Orientul Mijlociu, Africa de Nord si Europa de Sud si Centrala, evidentiaza o piata 'neexploatata' pentru telefoane medium si low-end cu SO Android. 'In 2012 ne asteptam la o crestere pe piata, in principal prin interme­diul magazinelor producatorilor, care vin cu o oferta simpla, usor accesibila si completa', a precizat pentru Jurnalul National oficialul Gameloft.

'O data cu deschiderea acestui nou «ecosistem» al telefoanelor medium si low-end, ne asteptam ca noi tipuri de consumatori sa apara pe piata, consumatori pentru care continutul cu caracter social, interactiv sa devina mult mai important. Jocuri precum Green Farm sau Fantasy Town se bucura daja de mare succes pe piete mai mature', arata Givry.
PlayStation Vita, de la 1.150 lei
Sony a lansat ieri oficial pe piata locala noua con­sola portabila de gaming, Vita (foto), dis­po­nibila in doua varian­te de pret: 1150 lei (Wi-Fi) si 1450 lei (3G/Wi-Fi). PlayStation Vita vine cu un ecran tactil OLED de 5 inci (12,7cm), touchpad integrat in carcasa, doua stick-uri analog, senzori de miscare si doua camere video. PS Vita nu are jocuri preinstalate, acestea trebuind sa fie cumparate separat, la preturi intre 170-240 lei. In momentul de fata sunt disponibile sapte titluri: Uncharted – Golden Abyss, Wipeout 2048, Little Deviants, Modnation Racers – Roadtrip, Everybody's Golf, Reality Fighters si Unit 13 (din 7 martie). Alaturi de suport pentru Facebook, Twitter sau Skype, consola Vita este echipata si cu noile aplicatii 'Near' si 'Party' (socializare si voice chat). Din punct de vedere hardware, PS Vita are un procesor ARM – A9 core (4 nuclee), memorie RAM 512MB, slot de card PlayStation, card SIM, card de memorie. Rezolutia ecranul OLED este 960x544 (16:9).

×
Subiecte în articol: tehnică jocuri video