x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Gadget Cel mai rapid computer din lume. Calculează într-o oră cât ar calcula 6,7 miliarde de oameni în 320 de ani

Cel mai rapid computer din lume. Calculează într-o oră cât ar calcula 6,7 miliarde de oameni în 320 de ani

18 Iun 2012   •   12:29
Cel mai rapid computer din lume. Calculează într-o oră cât ar calcula 6,7 miliarde de oameni în 320 de ani

Prezentarea computerului denumit "Sequoia" a facut ca SUA sa reocupe prima pozitie in topul celor mai rapide computere din lume, fiind de 1,55 de ori mai rapid decat "Computer K", realizat de japonezii de la Fujitsu, care a trecut acum pe locul doi.

Supercomputerul realizat de IBM poate executa intr-o ora calculele pe care 6,7 miliarde de oameni le-ar face folosind calculatoare de mana timp de 320 de ani, lucrand non-stop, informeaza BBC.

"Sequoia" va fi utilizat de guvernul Statelor Unite pentru a face simulari menite sa prelungeasca durata de functionare a armelor nucleare, evitandu-se astfel testele subterane.

Supercomputerul are o capacitate de calcul de 16.325 de petaflop, adica poate executa 16.325 de milioane de miliarde de calcule cu virgula mobila pe secunda.

"Sequoia" consuma si mai putina energie ca modelul japonez, avand nevoie de 7,9 megawati, comparativ cu cei 12,6 utilizati de "Computer K".

Potrivit IBM, mai multe guverne din Europa si-au exprimat interesul pentru computere similare.

CM-5/1024, creat de compania Thinking Machines a fost primul supercomputer care a intrat pe aceasta lista selecta. Lista este actualizata odata la sase luni de informaticienii Hans Meuer si Jack Dongarra.

Potrivit profesorului Dongarra, este greu de crezut ca se va realiza un computer care sa intreaca "Sequoia" in urmatorul an.

Sequoia este de 273.930 de ori mai rapid decat primul computer care era trecut pe aceasta lista, in 1993.

"Un calcul realizat de modelul CM-5/1024 in trei zile poate fi realizat in mai putin de o secunda de Sequoia", a spus profesorul Jack Dongarra.

×