Are 2,5 tone, știi că funcționează pentru că face mult zgomot și i se aprind beculețele ca într-in film SF și poate face o înmulțire în 10 secunde!
Wolverhampton Instrument for Teaching Computation from Harwell (WITCH) a fost dat în funcțiune în 1951, fiind folosit de Centrul pentru Cercetări Atomice din Marea Britanie. La vremea respectivă era unul din cele 12 computere digitale din întreaga lume, fiind acum cel mai vechi computer funcțional de acest gen.
WITCH a fost recondiționat de Muzeul Național al Computerelor din Marea Britanie, restauratorii făcând o demonstrație pentru presă și împătimiți. Computerul are o memorie suficient de mare pentru a reține 90 de numere a câte opt cifre fiecare. Timpul necesar calculelor este de 5-10 secunde pentru o înmulțire.
Chiar și la vremea aceea, acest timp era considerat destul de mare, însă WITCH avea un avantaj - nu greșea niciodată. Computerul a fost folosit pentru a scuti cercetătorii de numeroasele calcule pe care trebuiau să le facă.
După realizarea calculelor, computerul furniza datele cu ajutorul unor cartoane perforate.
"În total, mașina putea stoca cam 90 de numere. Am putea-o compara cu un om care are un calculator de buzunar. Spre deosebire de un om cu un calculator de buzunar, însă, computerul putea funcționa noapte și zi și nu făcea erori”, spune Delwyn Holroyd, cel care a condus lucrările de restaurare.
Computerul s-a uzat moral în 1957, când a încetat să mai fie folosit de cercetători și a devenit material didactic. În 1973, computerul a fost demontat și pus la păstrare până în 2009, când a început munca de restaurare.