x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Gadget Celularele-spion

Celularele-spion

06 Mar 2004   •   00:00

Tehnologiile de ultima ora permit supravegherea oricui, oriunde. Din aceasta cauza, telefoanele mobile au ajuns jucaria preferata a spionilor. Organizatia Natiunilor Unite este in fierbere dupa ce un fost ministru britanic a anuntat ca secretarul general Kofi Annan a fost ascultat de serviciile secrete.

Dupa ce au starnit un scandal urias, dezvaluirile i-au facut pe multi sa se intrebe: "Daca un inalt functionar ONU poate fi supravegheat clipa de clipa, atunci noi, astia mici, avem vreo sansa sa scapam de urechile baietilor cu ochi albastri?".

In lumina acestor evenimente, pare ca nu poti face absolut nimic pentru a-ti pastra secretele sau viata personala la adapost de privirile indiscrete. "Tehnologia a avansat atat de mult in domeniul miniaturizarii, incat a devenit posibil sa plantezi un dispozitiv de supraveghere oriunde si oricand", a declarat pentru BBC Charles Shoebridge, fost ofiter de contraspionaj.

Telefonul, prietenul nostru?

Vestea proasta este ca spionii nici macar nu mai au nevoie sa ascunda microfoane in vazele cu flori. Pot asculta o discutie de la mare distanta, folosind telefoanele mobile pe post de microfoane. Tehnica necesara se afla de mult in dotarea serviciilor secrete ca CIA (in SUA) sau MI5 (in Anglia).

Vestea cu adevarat proasta este ca tehnica necesara pentru a asculta ce se vorbeste la telefonul mobil se gaseste de vanzare in magazinele de piese electronice. Mai mult, telefoane gata preparate pentru a putea fi folosite pe post de spioni se gasesc de vanzare pe Internet (Nu spunem unde!).

Din aceasta cauza, au aparut o gramada de "baieti destepti" care isi spioneaza nevestele, partenerii de afaceri sau concurenta. Evident, cu concursul unor specialisti extrem de bine platiti. Din pacate, fenomenul va putea fi oprit doar atunci cand se va interzice vanzarea tranzistorilor.

Cum functioneaza dracia

Una peste alta, construind un aparat destul de simplu se poate asculta o discutie purtata langa un telefon mobil, chiar atunci cand acesta este inchis. Expertii in contraspionaj spun ca smecheria cu telefonul mobil a fost folosita frecvent pentru a-i supravehea pe inaltii functionari ai Natiunilor Unite.

Principiul este simplu: orice telefon mobil are un microfon incorporat. Orice telefon mobil tine legatura cu un releu de telefonie. Orice telefon mobil poate fi "convins" sa-si foloseasca microfonul si emitatorul pentru a transmite convorbirile purtate in imediata lui vecinatate. Iar utilizatorul sau nici macar nu va avea habar ca celularul sau iubit il spioneaza pe ascuns.

Deznodamant

Mai este nevoie doar de o persoana bine echipata care sa asculte la celalalt capat al firului si toate convorbirile omului vor ajunge stenografiate pe biroul "prietenilor " sa

Cum va aparati

Exista metode prin care va puteti pune la adapost de urechile indiscrete. Primul indiciu ca mobilul vostru s-ar putea sa fi fost transformat in spion ar fi ca, dintr-o data, bateria va tine mai putin. Sfatul nostru: Schimbati-l! Oricum va trebuie unul cu baterie mai buna. In cazul in care purtati o discutie importanta, scoateti bateria din telefon, ca masura de precautie. Asa nu va mai avea curent pentru a transmite convorbirea mai departe. Nu primiti niciodata cadou un celular, daca aveti secrete de protejat.

Ce zice SRI

Serviciul Roman de Informatii a facut publica anul trecut o analiza asupra riscurilor de a fi supravegheat cu mijloace electronice in tara noastra. Citam din raport:

  • Nici o retea de telefonie mobila nu asigura o securitate deplina a convorbirilor.
  • Chiar si instalatiile de siguranta cu interfoane se pot transforma in spioni electronici, iar cea mai inocenta priza de perete nu este decat un potential "turnator anonim";
  • Firmele producatoare sunt obligate sa includa intre echipamentele de comunicatii si pe cele de interceptare si sa le ofere autoritatilor. ( CRISTIAN IONITA )
×
Subiecte în articol: IT