x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Gadget Cineva, acolo sus, iti citeste e-mailul

Cineva, acolo sus, iti citeste e-mailul

21 Apr 2004   •   00:00

Internetul a devenit terenul preferat de joaca al agentiilor secrete. Dupa atentatele de la 11 septembrie, teroristii sunt vanati pe forumurile de discutii, pe e-mail sau pe chat.

Americanii cheltuie sume uriase pentru a sti tot ce misca in spatiul virtual. Daca expediati unei cunostinte un e-mail prin care o anuntati ca trebuie sa primeasca zece pepeni si cinci lamai, s-ar putea sa captati atentia unui program automat de monitorizare a Internetului. In lunile urmatoare, un supercomputer va fi insarcinat sa-si dea seama daca sunteti un pasionat de agricultura, daca i-ati trimis iubitei un cadou mai ciudat sau daca (Doamne fereste!) faceti parte dintr-o celula terorista si va ocupati cu furnizarea materialelor explozive.

Monitorizare

E adevarat, povestea pare desprinsa dintr-un roman science fiction. Si totusi, Internetul este monitorizat. Desi pare o nebunie sa verifici cele 30 de miliarde de pagini web sau sa citesti zecile de miliarde de mesaje trimise zilnic de utilizatorii serviciilor de posta electronica, americanii o fac. De fapt, dezvolta programe care filtreaza mesajele considerate suspecte. Atunci cand computerele ajung la concluzia ca e-mailurile „inocente" ar putea ascunde activitati periculoase, semnaleaza angajatilor agentiilor de securitate ca persoana „x" ii trimite lui „y" mesaje ciudate. Apoi oamenii sunt verificati discret de baietii cu ochi albastri.

Lupu’ si cameleonu’

Iata ce declara recent prof. Abraham Kandel, seful unui institut de cercetare finantat de Guvernul american: „Vrem sa stim tot. Vrem sa stim cine foloseste Internetul si cum il foloseste. Vrem sa stim cine ce este in gradina zoologica. Vrem sa stim in ce cusca se afla fiecare. Daca isi schimba culoarea, ca un cameleon, si apoi dispare, noi tot vrem sa-l gasim folosind metode specifice. Vrem sa identificam transferuri de bani, cunostinte sau instructiuni ale gruparilor teroriste."

In secret

Institutul National pentru Testarea Sistemelor si Productivitatii (NISTP), condus de Kandel, nu are, in aparenta, nici o legatura cu lupta impotriva terorismului. Creeaza programe pentru computere.

Totusi, dupa atentatele de la 11 septembrie a primit sume uriase de la armata americana pentru a dezvolta programe care sa monitorizeze ativitatile teroriste pe Internet. Ca un filtru urias care verifica milioane de mesaje odata si incearca sa decida care dintre ele vor conduce la gruparile teroriste.

Cea mai mare parte a activitatilor desfasurate de angajatii institutului de cercetari sunt secrete. Totusi, Kandel a acceptat sa acorde un interviu publicatiei israeliene Haaretz in care a explicat principiile de functionare a „filtrelor" care monitorizeaza Internetul in cautarea teroristilor.

Cristian Ionita


Acul in carul cu fan

„Misiunea noastra este sa gasim acul in carul cu fan pana nu este prea tarziu", a explicat prof. Abraham Kandel. Dupa 11 septembrie 2001, rapoartele publicate de agentiile americane au demonstrat ca o parte din informatiile care indicau ca se pregateste un atac erau in posesia autoritatilor. Numai ca bucatile de informatie aflate in posesia diferitelor institutii nu au fost puse cap la cap. In felul acesta cel mai mare atentat terorist a devenit posibil. Kandel a explicat ca misiunea sa este tocmai de a gasi informatiile imprastiate prin tot Internetul care sa conduca la identificarea terorisilor.


Transparenta vietii private

Evident, nimanui nu i-ar placea sa fie inclus pe lista suspectilor pentru ca a trimis prietenilor un mesaj trasnit. Iar cititul corespondentei cetatenilor nu este o indeletnicire populara nicaieri in lume. Iata cum a explicat prof. Kandel necesitatea activitatii sale:
„Opinia publica vede programele noastre ca pe o modalitate ilegala prin care le patrundem in viata privata. Dar noi dezvoltam aceste programe tocmai pentru a-i proteja pe oameni. Credeti ca familiile celor ucisi in atentatele teroriste ar avea ceva impotriva sa li se monitorizeze e-mailurile daca ar sti ca astfel ar impiedica moartea celor dragi?"

×
Subiecte în articol: IT