x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Gadget Comanda masinii cu puterea mintii

Comanda masinii cu puterea mintii

16 Apr 2004   •   00:00

O companie americana a primit aprobarea pentru a implanta cipuri in creierul unor subiecti umani. Daca testele vor fi incununate de succes, dispozitivul va permite oamenilor sa comande un computer cu puterea mintii.

De cateva zeci de ani, autorii de romane SF vorbesc despre masini care pot citi gandurile oamenilor, pentru ca apoi sa actioneze in conformitate cu dorintele stapanilor lor. Ei bine, vremea aceea este mai aproape decat v-ati imaginat. Dupa ce tehnologia le-a permis chiar si maimutelor sa miste cursorul pe monitorul unui computer folosind puterea mintii, de saptamana aceasta incepe testarea pe oameni a unor dispozitive mult mai avansate.

APROBARE. Cyberkinetics Inc. a primit aprobarea autoritatilor SUA pentru a testa un cip revolutionar pe pacientii paralizati. Este primul pas catre imbunatatirea vietii celor care sufera de boli sau au cazut victime unor accidente, in urma carora si-au pierdut capacitatea de a se misca sau comunica.

Atunci cand vor putea controla un computer, pacientii vor putea chiar sa-l foloseasca pentru a le comanda propriilor muschi prin intermediul stimulilor electrici. In cazul celor paralizati, comenzile pornite de la creier nu mai ajung la muschii care ar trebui sa execute miscarea. Dand comanda computerului, se va trimite acelasi mesaj catre muschi, dar folosind o alta cale. Reprezentantii companiei americane spera sa poata comercializa cipurile-minune dupa trei ani de teste.

ISTORIE. In 1998, cercetatorii de la Neural Signals au reusit sa faca un pacient paralizat sa miste cursorul pe monitorul unui computer. In urmatorul an, implanturile cerebrale au permis pacientilor paralizati sa dactilografieze un text folosind comenzile cerebrale.

In 2002, dr. John Donoghoue (fondatorul Cyberkinetics) a atras atentia lumii stiintifice prin cercetarile efectuate pe trei maimute. In creierele acestora a fost implantat un dispozitiv care citea semnalele emise de creier in timp ce se jucau cu un joystick (maneta folosita la jocurile electronice).

Specialistul a inceput atunci alcatuirea unei harti a semnalelor emise de creier atunci cand pacientul incearca sa execute diverse miscari.

CRISTIAN IONITA


Robotii vor deveni ascultatori

Directorul executiv al Cyberkinetics, Tim Surgenor, a explicat cum va functiona cipul implantat in creierul oamenilor: "Vom spune pacientului sa-si imagineze ca isi misca mana cativa centimetri catre dreapta. Apoi, cercetatorii vor incerca sa identifice activitatea cerebrala asociata acestei dorinte". Intr-o buna zi, manifestarea acestei dorinte va fi capabila sa faca sa se miste diferite masinarii, cum ar fi bratul unui robot, spera cercetatorii americani.

Pasul doi: varianta fara fir

Cipul va fi implantat sub craniul pacientului. Are niste fire extrem de subtiri ce vor intra un milimetru in scoarta cerebrala pentru monitorizarea activitatii neuronilor. In prima faza, dispozitivul va comunica cu exteriorul prin intermediul unui fir conectat la aparatele medicale. Urmatorul pas este renuntarea la cabluri si realizarea legaturii printr-o conexiune fara fir (folosind unde radio). "Exista un risc cand umbli in creierul omului, dar beneficiile merita efortul", declara un cercetator.

×
Subiecte în articol: IT