x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Gadget Comisarul Kroes admite înfrângerea tratatului ACTA

Comisarul Kroes admite înfrângerea tratatului ACTA

de Alexandru Radescu    |    06 Mai 2012   •   12:57
Comisarul Kroes admite înfrângerea tratatului ACTA

Comisarul European pentru Agenda Digitala, Neelie Kroes, a admis infrangerea controversatului tratat anti-contrafacere si anti-piraterie ACTA.

Declaratiile comisarului Kroes au fost facute in cadrul unei conferinte despre libertatea internetului, desfasurate vineri la Berlin.

'Suntem aproape de o lume fara SOPA (un proiect de lege anti-piraterie in discutie in cadrul Congresului SUA) si ACTA", a declarat Kroes, potrivit EUobserver.com.

De asemenea, Kroes a facut referire la campania desfasurata de catre grupuri care militeaza pentru libertatea pe internet drept "o voce politica puternica", adaugand ca "mii de oameni sunt dispusi sa protesteze fata de normele pe care le vad ca o constrangere a libertatilor si inovatiilor oferite de internet."


Saptamana viitoare, deputatii din Comisia pentru petitii va discuta petitia anti-ACTA lansata de grupul Avaaz, care a colectat peste 2.4 milioane de semnaturi impotriva tratatului.

Comisarul Kroes este primul membru al executivului UE care admite in public ca exista putine sanse ca ACTA sa fie ratificat de catre UE.

La sfarsitul lunii martie, Comisia pentru comert international a PE a decis sa nu mai trimita controversatul tratat international ACTA catre Curtea Europeana de Justitie, ci sa ia cat mai rapid o decizie.


"Este primul semn ca Parlamentul este pregatit sa respinga ACTA", a comentat social-democratul german Bernd Lange, spunand ca se asteapta ca acordul sa poata fi "ingropat inainte de vara".

Comisia Europeana a anuntat la 22 februarie intentia de a sesiza Curtea de Justitie a UE pentru a verifica daca acordul nu incalca drepturile fundamentale sub masca politicilor anti-piraterie digitala si anti-contrafacere. La presiunea societatii civile, mai multe state europene, printre care Germania, Polonia, Austria, Cehia, Romania si Slovenia, au suspendat pregatirile pentru ratificarea acordului.

×