British Library, biblioteca nationala britanica, va posta online circa 250.000 de opere din fondul ei de carte, publicate intre anii 1700 - 1870, care vor fi accesibile gratuit, in cadrul unui parteneriat incheiat cu grupul Google, ce a fost facut public astazi, informeaza AFP.
Printre primele volume disponibile gratuit spre a fi consultate pe internet se numara un pamflet despre regina Marie-Antoinette si planurile inventatorului spaniol Narciso Monturiol datand din 1858, care a desenat unul dintre primele submarine.
Toate operele ce vor fi digitalizate au fost selectionate de expertii de la British Library. Lipsite de drepturi de licenta si scrise in mai multe limbi europene, ele vor fi accesibile pe site-ul institutiei britanice (www.bl.uk) si pe serviciul "Google Books", se afirma in comunicatul emis de British Library.
Cheltuielile ocazionate de digitalizarea acestor 40 de milioane de pagini vor fi acoperite de Google. Gigantul american a stabilit deja parteneriate de acest tip cu peste 40 de biblioteci din lumea intreaga, in special cu cele ale universitatilor Stanford si Harvard din SUA, dar si cu altele din Europa, precum cele din Italia (Roma, Florenta), Olanda si Austria.
Cele 250.000 de documente selectionate reprezinta "un esantion vast de carti, pamflete si periodice acoperind o perioada in care au avut loc Revolutia franceza si revolutia industriala, batalia de la Trafalgar si Razboiul Crimeei, inventarea cailor ferate si a telegrafului (...), dar si sfarsitul sclaviei", se afirma in comunicatul British Library, care a ales acum operele care nu sunt inca disponibile gratuit pe internet.
Odata digitalizate, ele vor fi accesibile pentru lectura, descarcare, cercetare si stocare din arhivele bibliotecii.
"Cercetatorii, studentii si alti utilizatori ai bibliotecii vor putea accesa aceste continuturi istorice (...), sa le copieze, partajeze si sa le foloseasca in scopuri non-comerciale", a precizat institutia britanica.
British Library detine un fond de circa 150 de milioane de documente, carti, manuscrise, harti, timbre, fotografii, jurnale si inregistrari in toate limbile vorbite si scrise.
Site-ul institutiei britanice este vizitat in fiecare an de pana la 10 milioane de persoane.