x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Gadget Concedieri la giganţii electronicelor

Concedieri la giganţii electronicelor

de Alexandru Radescu    |    02 Aug 2012   •   13:27

Marii producatori niponi din lumea electronicelor de consum posteaza rezultate financiare negative in serie, fiind fortati la valuri mari de concedieri. Pentru prima oara in ultimii 60 de ani, Sharp se vede nevoit sa dea afara din personal: 5000 de angajati, ceea ce inseamna 10% din numarul total de angajati. Anuntul a fost facut ieri, dupa ce raportul financiar trimestrial (aprilie-iunie) a indicat pierderi de 1,8 miliarde de dolari. Principalii vinovati pentru acest dezastru ar fi cererile scazute din Japonia si China, aprecierea yen-ului in raport cu dolarul, dar sI presiunea de pret impusa de Samsung, in special. De asemenea, mediul dificil sI imprevizil din Europa ameninta rezultatele financiare anuale, in conditiile in care zona euro este piata cheie pentru exportatorii niponi.

Rezultatele negative ale celor de la Sharp au fost ieri insotite si de cele de la Sony, care a raportat o scadere de 77% a profitului operational, comparativ cu aprilie-iunie 2011, de pana la 80 milioane dolari. Compania a inregistrat vanzari slabe inclusiv la console (PSP/PS Vita), doar 12 milioane unitati, fata de estimarile de 16 milioane. Rezultate slabe au fost si la televizoare: 15,5 milioane unitati, fata de cele 17 milioane unitati estimate initial. |n luna aprilie, directorul general Kazuo Hirai a anuntat un plan de concedieri care vizeaza 10.000 de angajati, in anul fiscal 2012/2013.

Semne de revigorare a aratat Panasonic, cu profit dupa 6 trimestre in pierdere. Potrivit Bloomberg, compania a inregistrat un profit net de 164 milioane dolari. |n politica de “cutting costs', Panasonic a trebuit sa elimine 36.000 de locuri de munca si sa inchida mai multe linii de productie.

|n acest timp, principalul rival al niponilor, gigantul Samsung continua sa afi[eze profit record. Astfel, profitul net a crescut cu 48% in trimestrul al doilea, la 4,55 miliarde dolari, in timp ce vanzarile au avansat la 41,81 miliarde dolari, rezultate aflate insa, ca si la Apple, sub estimarile analistilor.

×