x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Gadget Concurenţa anchetează piaţa de electronice

Concurenţa anchetează piaţa de electronice

de Alexandru Radescu    |    18 Oct 2010   •   00:00

Consiliul Concurenţei a declanşat o investigaţie pe pieţele comercializării de echipamente electrice şi electronice şi a gestionării deşeurilor acestora.

Investigaţia se referă la posibile înţelegeri anticoncurenţiale atât între companii producătoare de electronice, cât şi între organizaţiile colective ce activează pe piaţa gestionării deşeurilor. În acelaşi timp, investigaţia urmăreşte posibila înţelegere între membrii sau parteneri ai Asociaţiei Române de Reciclare (RoRec) şi retailerii implicaţi în unele campanii de marketing buy-back desfaşurate de aceasta.

Investigaţia are ca obiect şi posibila încălcare a Legii Concurenţei de către Ministerul Mediului şi Pădurilor şi Agenţia Naţională pentru Protecţia Mediului. Astfel, în cadrul investigaţiei se are în vedere analiza prevederilor cu un posibil impact anticoncurenţial din legislaţia specifică acestui sector, în special cele referitoare la modalitatea de informare a consumatorilor privind costurile gestionării DEEE (timbrul verde), precum şi la condiţiile de autorizare şi funcţionare a organizaţiilor colective.
Inspectorii de concurenţă au efectuat o serie de inspecţii inopinate la sediile organizaţiilor colective şi agenţilor economici investigaţi. Documentele şi declaraţiile ridicate în cadrul acestor inspecţii se află în analiza Consiliului Concurenţei.

Conform legislaţiei specifice, producătorii sunt obligaţi să organizeze colectarea, valorificarea şi reciclarea DEEE fie individual (utilizând propriile resurse), fie transferând aceste responsabilităţi, pe bază de contract, către un operator economic legal constituit, denumit "organizaţie colectivă".

×
Subiecte în articol: telecom