x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Gadget Condiţii, taxe şi calendar pentru trecerea la televiziunea digitală

Condiţii, taxe şi calendar pentru trecerea la televiziunea digitală

de Alexandru Radescu    |    12 Mai 2010   •   00:00

Guvernul a adoptat hotărârea care reglementează trecerea la televiziunea digitală, ceea ce permite Autorităţii Naţionale de Reglementare în Comunicaţii să iniţieze procedurile de atribuire a primelor două licenţe din domeniu. De la 1 ianuarie 2012 trebuie să înceteze transmisia analogică.



Potrivit documentului, câştigătorii primelor două multiplexe digitale prin care populaţia va putea recepţiona gratuit 14 canale TV în format digital vor fi desemnaţi prin selecţie comparativă până la 30 iulie, iar următoarele patru până la 31 octombrie. Totuşi, reprezentanţii ANCOM consideră că desemnarea ofertanţilor câştigători pentru primele două licenţe se va încheia în maximum cinci luni de la publicarea în Monitorul Oficial.

Condiţii
Se vor impune operatorilor o serie de condiții: de acoperire teritorială și de populație, de emisie "Fee to Air", de preluare și transmisie în condiții economice transparente și nediscriminatorii a posturilor publice naționale de televiziune transmise în sistem analogic, precum și a posturilor private de televiziune.

Taxe
Taxa de licenţă va fi cuprinsă între 1 şi 2,5 milioane euro, urmând ca pentru primele două licenţe să se determine cuantumul ce va fi achitat ţinând cont de echipamentele de recepţie propuse a fi subvenţionate de aceştia. Taxa de licenţă nu poate fi mai mică de 1 milion de euro.

Calendar
- Cel târziu la 30 iunie 2011: realizarea unei acoperiri de minim 60% din populaţie şi 50% din teritoriu pentru multiplexele Free to air;
- Cel târziu la 31 decembrie 2011: realizarea unei acoperiri de minim de 80% din populaţie şi 70% din teritoriu pentru multiplexele Free to air;
- Cel târziu la 30 iunie 2012: realizarea unei acoperiri de minim 90% din populaţie şi 80% din teritoriu pentru multiplexele Free to air.

×
Subiecte în articol: redactie