x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Gadget Conferinţă la monitor

Conferinţă la monitor

de Alexandru Radescu    |    22 Feb 2008   •   00:00
Conferinţă la monitor


Preţurile echipamentelor de videoconferinţe scad de la an la an, organizaţiile preferându-le pentru eficientizarea activităţii. În România, instituţiile publice sunt principalii clienţi.

BUSINESS - Videoconferinţele, o alternativă la reduceri de preţ


Preţurile echipamentelor de videoconferinţe scad de la an la an, organizaţiile preferându-le pentru eficientizarea activităţii. În România, instituţiile publice sunt principalii clienţi.

 

Disponibilitatea echipamentelor IP şi întinderea conexiunilor broadband, ieftinirea monitoarelor LCD şi a plasmelor, renunţarea la deplasări costisitoare şi eficientizarea activităţii, iată câteva motive favorabile dezvoltării pieţei destinate videoconferinţelor. Firmele care livrează echipamente dedicate (hardware şi software) înregistrează venituri crescânde, situaţie care se poate observa şi la noi în ţară. De altfel, piaţa românească pentru echipamente de videoconferinţă ajunge în acest an la cinci milioane de euro, potrivit lui Andi Segal, IT System Integration manager Avitech, estimare făcută la sfârşitul anului trecut.

În Marea Britanie însă, piaţa de profil a crescut exploziv în ultimii ani: 308 milioane de dolari în 2005, 607 milioane de dolari în 2006. Potrivit unui studiu Point Topic, numărul organizaţiilor britanice care folosesc echipamente de videoconferinţă a crescut cu 3 procente în ultimele şase luni, ajungând la 15%. În ceea ce priveşte preţul echipamentelor, ieftinirile sunt evidente. Din 2001 până în 2007, preţul unui sistem “mediu” a scăzut de la 30.000$ la 5.000$.

 

Romånia. Pe piaţa românească, clienţii pentru aceste sisteme sunt în mare parte instituţii publice. Preţul acestor echipamente începe de la 3.000 de euro (de la 2.000$ în Marea Britanie), dar pentru sisteme complexe se porneşte de la 20.000 de euro. Sisteme de videoconferinţă tip set-top sunt “vârful” tehnologic al domeniului. Sistemele de acest tip sunt fie integrate în sala de prezentare, fie sunt furnizate cu stand propriu şi monitoare cu plasmă. Sistemul poate, de asemenea, iniţia sesiuni de videoconferinţă cu alte patru locaţii, utilizând reţele IP sau ISDN.

×
Subiecte în articol: IT